Spotřeba chleba v Česku opět klesla na minimum

Spotřeba klesá dlouhodobě, ačkoli je podle údajů pekařů i statistiků jeho cena v Česku osmá nejnižší v EU. Pekaři ale přece jen očekávají obrat.
Podle předsedy svazu pekařů Jaromíra Dřízala ale trend klesajícího zájmu o tradiční chleba je patrný nejen v Česku, ale i okolních státech. Důvodů je celá řada. Patří k nim například změna stravovacích zvyklostí, kdy zejména ženy a mladší generace snídají cereálie, a vyšší nabídka výrobků nahrazujících v jídelníčku chleba, například právě cereálií a müsli.
Vliv fastfoodů a automatů
Roli hraje ale i opačný trend, tedy rozšiřující se sítě rychlého občerstvení. Stoupá také počet automatů s občerstvením ve školních zařízeních a úřadech, kam si v dobách minulých žáci a zaměstnanci často nosili na svačinu chléb s pomazánkami či dalšími přílohami.
A konkurencí je pro chléb i obyčejný rohlík, jehož cena v obchodních řetězcích je podle svazu pekařů stále velice nízká (kolem 2,50 koruny) a sociálně slabší zákazníci koupí spíše rohlíky než chleba.
„Přesto se dá očekávat, že spotřeba chleba na osobu a rok dotkla dna a bude se v dalších letech mírně zvyšovat. Chléb má navíc celou řadu zdravotních benefitů, zájem o jeho spotřebu poroste,“ očekává Dřízal.
Milion bochníků
Podle předběžných údajů ČSÚ se v Česku loni vyrobilo 293 629 tun chleba, což je o čtyři procenta méně než předloni. Je to zároveň nejméně stejně jako u spotřeby od roku 1994. V praxi to znamenalo, že loni přes sedm set českých pekáren denně vyrobilo okolo 800 tun chleba, což je více než jeden milion upečených bochníků.