Stírací losy opět táhnou, prodeje rostou o desítky procent

Oproti miliardovým částkám prosázeným u číselných loterií zůstávají stírací losy spíše chudou popelkou. Pro sázkovou kancelář Fortuna i další hráče na trhu však představují kvůli ziskovosti a rostoucímu zájmu vítanou cenu útěchy. Sazka sázková kancelář předloni prodala přes sedmnáct milionů stíracích losů, za které utržila 319 milionů korun. Přesná čísla za loňský rok ještě následnická firma zkrachovalé Sazky nemá. Už ale ví, že prodej se loni meziročně zvýšil nejméně o osmdesát procent.

„Důvodem je zejména atraktivita výher a jejich frekvence, posílené navíc navrácenou důvěrou v Sazku. Jinými slovy – máme emise losů, ve kterých každý třetí či pátý vyhrává, a pravidelný hráč si tak vždy sáhne na nějakou výhru,“ uvedl mluvčí nové Sazky Václav Friedmann. Podnik prodává dvě desítky druhů. „Také v letošním roce očekáváme zvýšený zájem o losy, neboť přijdeme se zcela novými emisemi, které nabídnou zajímavé výhry,“ dodal.

Sázková kancelář Fortuna se na trh se stíracími losy vydala v květnu 2011, tedy v době, kdy krachovala stará Sazka. Jen za první měsíc po uvedení losů na trh Fortuna prodala 400 tisíc kusů. V předloňském roce ze stíracích losů utržila 6,5 milionu eur, podle tehdejšího kurzu zhruba 163 milionů korun – což znamenalo vzestup o 91 procent.

„V loňském roce jsme zaznamenali nárůsty jak v počtu prodaných kusů, tak v tržbách,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Konkrétní čísla ale firma kotovaná na burze zatím neuvedla. „V kategorii stíracích losů chceme růst i letos, k čemuž máme dostatečný prostor – tento segment nebyl v Česku mnoho let rozvíjen a vytěžován,“ dodal.

Fortuna se o stírací losy zajímá také díky vysoké marži hrubého zisku. Ta v roce 2012 činila téměř 33 procent, zatímco například u hlavního byznysu Fortuny, sportovního sázení, vycházela na pouhých 17,2 procenta.

Z historie
první stírací los byl na trh uveden v roce 1974 v USA první stírací loterií v Československu se koncem roku 1989 stala Spartakiádní hra Sazky dosud nejdražší losy nabídla Sazka ve Vánoční kometě v roce 1995. Stály 500 korun a ceně odpovídala i rekordní výhra sto milionů korun – vítězný los se ale neprodal úřední licenci ke stíracím losům vlastní nyní pět firem – Sazka sázková kancelář, Fortuna, Tipsport, Českomoravská loterijní a Play Games