Studie: Turismus v Praze ničí nízké ceny a nuda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Praha je na žebříčku velkoměstské turistiky v Evropě na relativně dobrém devátém místě, do blízké budoucnosti ale vykazuje řadu rizikových faktorů, které mohou znamenat rychlý sešup. Takové jsou výsledky celoevropské studie poradenské firmy Roland Berger.

Průzkum bral v potaz celkem sedm kritérií, například počet přenocování, výnos z jednoho pokoje, podíl mimoevropské klientely, počet kongresů nebo dostupnost leteckou dopravou.

Ředitel pražské kanceláře firmy Constantin Kinský kritizoval především nízké ceny v hotelech. Pokud jde o výnos na jeden pokoj, je Praha z první desítky se 71 eury suverénně nejhorší.

Kinský přitom odmítá názor, že nízké ceny jsou výhodné, neboť lákají širší vrstvy turistů. „Když jako město zakotvíte v segmentu levného cestování, tak přijíždějí turisté, kteří se vám nevyplatí. Ano, je dobře, že sem přijíždějí chlapci z Anglie na levné pivo, to ale nesmí být hlavní značka Prahy. To je velmi rizikové, není žádný důvod, proč by Praha měla být low-cost,“ řekl Kinský. Podle něj si turisté rádi za komlexní služby připlatí.

Celkové pořadí Město Výnos na pokoj (v eurech)
1. Paříž 171
2. Amsterodam 127
3. Řím 139
4. Stockholm 118
5. Berlín 87
6. Vídeň 91
7. Londýn 149
8. Madrid 90
9. Praha 71
10. Istanbul 94

Pramen: Roland Berger

Hendikepem české metropole je prý rovněž omezené letecké i vlakové spojení, málo kongresů nebo nedostatečná nabídka takzvané živé kultury. „Nemůžeme čekat, že turistům vydrží nálada a že přijedou znovu bez nějakého útoku … živá kultura je pilířem cestovního ruchu, my tady máme jen mrtvou kulturu, tedy zdi a obrazy,“ řekl Kinský. Příkladem hodným následování jsou prý srovnatelná města jako Amsterodam a Vídeň.

Společným jmenovatelem všech problémů Prahy je podle Kinského absence veřejné a široce podporované strategie cestovního ruchu. U některých ukazatelů patří ovšem Praha mezi nejlépe hodnocená města v Evropě. Na špici je například u délky pobytu turistů nebo počtu přenocování na jednoho obyvatele. „Výsledkem je, že Praha není úplně ztracená,“ uzavřel Kinský.