Světové centrum hazardu dál upadá. Příjmy v Macau klesají

Kasína v Macau

Kasína v Macau Zdroj: Diego Delso, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Příjmy z hazardních her v Macau v prvním měsíci nového roku pokračovaly v poklesu způsobeném snížením zájmu bohatých Číňanů o sázení. V lednu příjmy klesly meziročně o 17,4 procenta na 23,7 miliardy patacas (72,8 miliardy korun) a nižší byly již osmý měsíc za sebou. Macao je jediným místem na čínském území, kde jsou hazardní hry legální, a je největším hráčským centrem na světě.

Asijské hlavní město hazardu zažívalo v uplynulých více než deseti letech prudký růst příjmů z hazardních her, díky kterému se proměnilo ze zanedbané bývalé portugalské kolonie ve světovou jedničku v oblasti kasin. K růstu přispěl hlavně příliv peněz z pevninské Číny. Příjmy z hazardu v zemi jsou nyní téměř sedminásobně vyšší než příjmy amerického Las Vegas, druhého největšího centra hazardu na světě.

Situace se však začala měnit kvůli zpomalení čínské ekonomiky a boji Pekingu proti okázalému utrácení veřejných činitelů a korupci, který odradil bohaté Číňany od návštěvy kasin. V loňském roce pak příjmy Macaa z hazardu poprvé od liberalizace kasin v roce 2001 klesly. Analytici i vládní úředníci očekávají, že pokles bude trvat do poloviny letošního roku.

Macao nyní čeká těžký úkol přeorientovat se na nový model růstu, jak mu to diktuje Peking. Úřady chtějí odstavit oblast od bohatých sázkařů, mezi které často patřili státní úředníci údajně na služební cestě. Místo toho chce Peking předělat oblast na rodinný rezort a přilákat sem rostoucí čínskou střední třídu, napsala agentura AP.

Macao má většinu příjmů z hazardu
Bývalé závislé území pod správou Portugalska tvoří poloostrov Macao a dva malé ostrůvky Taipa a Coloane o celkové rozloze 27 kilometrů čtverečních. Má zhruba půl milionu obyvatel a je jedním z nejhustěji osídlených území na světě.
Macao je od roku 1999 pod správou Číny a stejně jako Hongkong má status zvláštní správní oblasti. Na provoz kasin měla původně vláda monopol, ten však skončil v roce 2001.
Příjmy z kasin se na celkových příjmech vlády Macaa podílejí zhruba 80 procenty. Oblast je také velmi závislá na turistech z Číny. Číňané tvoří více než 60 procent turistů v oblasti.