Ubytovny Správy šumavského parku by měly přestat prodělávat

Ubytovna NP Šumava v Českých Žlebech

Ubytovna NP Šumava v Českých Žlebech Zdroj: Sprava NP a CHKO Sumava

Devět ubytoven ve vlastnictví Správy NP a CHKO Šumava by mělo přestat prodělávat. Změní se systém provozu a zlepší se vybavení těchto ubytoven. Vyplývá to z čerstvého rozhodnutí správy, která se nechce smířit s tím, že každoroční ztráta se pohybovala v některých ubytovnách od 200 do 600 tisíc korun.

„Správa NP a CHKO Šumava se musí chovat jako každý jiný ekonomický subjekt, to mimo jiné znamená do svého majetku investovat a pak ho dle možností smysluplně využívat, aby se vložené investice vracely,“ říká ředitel Národního parku Jiří Mánek a dodává: „Nemůžeme se smířit s tím, že do Národního parku každoročně přijede více než milion turistů a naše ubytovny vykazují ztrátu“.

Ubytoven, z nichž některé jsou na turistický exponovaných lokalitách jako je Kvilda a Borová Lada, mají standardní jednoduché vybavení odpovídající tomuto typu ubytování. Jedním z avizovaných změn budou nutné investice. „Koupíme do ubytoven nový nábytek a zrekonstruujme sociální zařízení. V některých ubytovnách se o takové věci nikdo nestaral 15 let,“ uvádí v této souvislosti Jiří Kvapil, ekonomický náměstek ředitele Správy NP. „Už jsme začali v Borových Ladech“, říká pro E15 ředitel parku Jiří Mánek a dodává: „Náklady na tyto investice nebudou nijak velké. Odhadujeme je v řádech statisíců korun“.

Ani po těchto investicích by se z ubytoven neměli stát luxusní apartmány. „Naše ubytovny nejsou a nebudou komfortní hotely, ale bezesporu mohou mít své stálé hosty. Myslím, že právě nenáročný klient je ten, který do národního parku jezdí, aby si užil zdejší jedinečnou a unikátní přírodu,“ říká náměstek ředitele odpovědný za práci s veřejností Tomáš Fait.

Další změnou bude změna přístupu ke klientům. Ta bude nově zahrnovat i možnost online rezervací i větší míru propagace. Současně se změní i dosavadních pravidla provozu ubytoven. Ty umožňovali hostovi zrušit rezervace i pár dní před příjezdem. Důvodem bylo například to, že přednost dostal přespolní dělník, který měl pracovat v lese. Správa parku totiž bezplatně pronajímala pokoje dělníkům v lese, kteří sem za prací dojížděli i z druhého konce republiky.„Správa parku tím pro práci v lese snižovala konkurenceschopnost místních lidí. To je další důvod, pro který v dříve nastaveném režimu nechceme pokračovat,“ říká ředitel Mánek.

Avizované změny se však nedotknou všech ubytoven. Na ubytovnách v Kašperských Horách, ve Vimperku a v Českých Žlebech zůstane systém slev zachován. „Musíme mít prostor pro ubytování našich partnerů, jako jsou vědci nebo studenti vysokých škol. Ti budou mít možnost ubytování se slevou i nadále ve Vimperku a v Kašperských Horách. A pro žáky a studenty ostatních škol, kteří jezdí do parku environmentálního vzdělávání, bude k dispozici ubytovna v Českých Žlebech,“ dodává Pavel Pechoušek, mluvčí parku.

Ubytovny Správy NP a CHKO Šumava
Borová Lada, Rokyta, Kvilda, Kašperské Hory, Dobrá, Hartmanice, Jelení Vrchy, České Žleby, Rejštejn