V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít

V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít.

V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít. Zdroj: Blesk:David Malik

V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít.
V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít.
V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít.
V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít.
V obchodních centrech přibývají prázdná místa. Obchody zvažují, odkud odejít.
12
Fotogalerie

V obchodních centrech, a to i v těch na dobré adrese a dříve hojně vyhledávaných, přibývá vyklizených obchodů. Na první pohled to není příliš vidět, protože otevřené smějí být jen některé prodejny, například potraviny či drogerie. Jen v Praze však podle databáze Shopingy zavřelo koncem roku více než padesát obchodů různých značek. A vývoj naznačuje, že tím to zdaleka nekončí.

„Optimalizace prodejních sítí byla vždy tématem, avšak nyní pod tíhou dlouhodobě napjatého cash flow budou nájemci k redukcím portfolií přistupovat,“ potvrzuje Jan Janáček, vedoucí týmu pronájmů maloobchodních prostor realitně poradenské společnosti CBRE.

Za poslední měsíc skončily například dvě provozovny Barber Shop Society či prodejny kufrů Samsonite v Atriu Flora a v Arkádách Pankrác. V Arkádách zavřely i hodinky Dušák. Z Nového Smíchova, dříve považovaného za zlaté vejce mezi centry, odešla značka Desigual či prodejce bot a doplňků Kazar. Za loňský rok počínaje jarem se počet uzavřených provozoven v hlavním městě přehoupl přes 350. Vyplývá to z databáze Shopingy, která pokrývá více než třicítku obchodních center v Praze a další po celé zemi.

Prodejci včetně těch velkých se podle expertů dostávají do situace, kdy zvažují a počítají, zda je pro ně ekonomicky udržitelné držet všechny dosavadní obchody, zvláště ty nejméně výkonné, či dokonce ztrátové.

„Nájemci už v některých případech přistoupili k uzavření některých poboček. Zhodnotili, které pobočky mají pro jejich podnikání ještě smysl, a do nich soustředili své síly. Současně můžeme očekávat, že takových uzavřených poboček bude rapidně přibývat obzvláště tam, kde nedojde k dohodě na nových nájemních podmínkách,“ uvádí Bořivoj Líbal, spoluřídící partner advokátní kanceláře Noerr.

Konec po vypršení smlouvy

„V průběhu minulého roku jsme museli uzavřít kiosky na letišti, v obchodním centru Černý Most a ve Vaňkovce v Brně. Aktuální rozložení jednotek vnímáme prozatím jako ekonomicky udržitelné, ale situaci stále přehodnocujeme,“ uvádí například partner sítě Sushi Time Ivan Žídek.

Stále podle něho visí otazník nad jednotkami v izolovaných kancelářských lokalitách. „Pokud zůstanou kanceláře neobsazené, budeme samozřejmě muset zvážit i provoz v těchto lokalitách,“ dodává.

Mluvčí Letiště Praha Marcela Tučníková uvádí, že výrazná většina nájemců ukončila provoz v loňském roce standardně uplynutím smluv a nesouviselo to s aktuálním poklesem provozu či projednáváním nových podmínek.

Letiště podle Žídka nepřistoupilo ani na poskytnutí třicetiprocentní slevy, která byla podmínkou pro získání dotace od státu v rámci programu COVID – Nájemné na třetí kvartál. „Vnímali jsme to jako velmi nefér a nekorektní jednání, a tak jsme o další spolupráci nejednali,“ uvádí.

„V případě, že nebyly splněny všechny základní předpoklady použitého jednotného modelu pro úpravu stávajících nájemních smluv, tedy zákon o zadávání veřejné zakázky, právo hospodářské soutěže a ekonomická analýza, bylo nutné trvat na podmínkách platných nájemních smluv mezi Letištěm Praha a nájemci obchodních prostor,“ vysvětluje Tučníková. Dodává, že v takových případech musí Letiště Praha vyžadovat úhradu plné výše nájemného podle podmínek konkrétní nájemní smlouvy.

Vyčkávání

Jak ale konzultanti připomínají, zavřít obchod není jednoduché a rychle realizovatelné. Nejvíce se nájemcům vyplatí počkat na doběhnutí nájemní smlouvy, protože jinak musejí platit sankce, popřípadě si pronajímatel může sáhnout na vyžadované bankovní záruky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!