Od začátku loňského roku v obchodech zdražila většina základních potravin, které ČSÚ sleduje. Zdražily například mléko, sýry, vejce, maso, oleje, tuky, cukr, marmeláda, med a čokoláda. Stabilní byly ceny ovoce, zelenina a brambory zlevnily.
Potraviny zdražilo nejen lednové zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, ale také rostoucí ceny komodit i vyšší náklady na dopravu zboží či energie.
„Uvedené meziroční zvýšení spotřebitelských cen jenom potvrzuje naše dřívější tvrzení, že obchodní řetězce reagovaly na avizované zvýšení DPH i na zvýšení cen energií v průběhu loňského podzimu a letošního ledna,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka v únoru řekl, že cena potravin by se v první polovině letošního roku kvůli těmto nepříznivým faktorům měla meziročně zvýšit o pět až deset procent.
Názor potravinářů je však jiný. „V současné době nevíme o žádných důvodech, které by měly spotřebitelské ceny nadále zvyšovat,“ podotkla Večeřová.
Jak s vyšší DPH bojují obchodníci? Čtěte zde:
Například vejce v Česku od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila až o sto procent. Na unijním trhu po Novém roce začal být kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec. Obchodníci mají problémy se zajištěním dodávek vajec do prodejen a předpokládají, že jejich cena ještě poroste.