Vyšší DPH se už hlásí: pečivo v lednu zdražilo o 13 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri kotatko

Potraviny na pultech tuzemských obchodů byly v lednu meziročně dražší v průměru o 6,1 procenta, přičemž nejvíce se za poslední rok zvýšila cena pekárenských výrobků, a to o 13,1 procenta. Zlevnily brambory, a to o zhruba dvě pětiny. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Zatímco obchodníci mluví o dalším růstu potravin v následujících měsících, Potravinářská komora důvod k jejich dalšímu růstu nevidí.

Od začátku loňského roku v obchodech zdražila většina základních potravin, které ČSÚ sleduje. Zdražily například mléko, sýry, vejce, maso, oleje, tuky, cukr, marmeláda, med a čokoláda. Stabilní byly ceny ovoce, zelenina a brambory zlevnily.

Potraviny zdražilo nejen lednové zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, ale také rostoucí ceny komodit i vyšší náklady na dopravu zboží či energie.

„Uvedené meziroční zvýšení spotřebitelských cen jenom potvrzuje naše dřívější tvrzení, že obchodní řetězce reagovaly na avizované zvýšení DPH i na zvýšení cen energií v průběhu loňského podzimu a letošního ledna,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka v únoru řekl, že cena potravin by se v první polovině letošního roku kvůli těmto nepříznivým faktorům měla meziročně zvýšit o pět až deset procent.

Názor potravinářů je však jiný. „V současné době nevíme o žádných důvodech, které by měly spotřebitelské ceny nadále zvyšovat,“ podotkla Večeřová.

Jak s vyšší DPH bojují obchodníci? Čtěte zde:

Například vejce v Česku od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila až o sto procent. Na unijním trhu po Novém roce začal být kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec. Obchodníci mají problémy se zajištěním dodávek vajec do prodejen a předpokládají, že jejich cena ještě poroste.