Z hazardu mizí miliony na podivné účely

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Josef Vostarek

Herny, kasina a sázkové kanceláře poslaly na veřejné blaho 3,53 miliardy korun. Peníze, které velcí hráči českého hazardu povinně posílají na dobročinné účely, mají ale mnohdy podezřelé pozadí, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN) a deník Dnes. Příjemci jsou nedohledatelná občanská sdružení nebo nadace, o kterých nikdo nikdy neslyšel. Vyplývá to ze zprávy ministerstva financí o využití povinných odvodů na veřejně prospěšné účely za rok 2010. Podle deníků se o některé případy zajímá policie.

Provozovatelé hazardu už od devadesátých let neplatí daň z příjmu, a místo ní jim stát nařídil právě dobročinné odvody. Stanovené jsou na šest až 20 procent z dosažených výnosů. Od začátku se tak nad odvody vznáší podezření, že se část peněz vrací přes prostředníky zpět majitelům hazardních firem.

Podle deníku Dnes z peněz, které by měly podporovat sport, charitu, ekologii či obecní rozpočty, se také platily závodní automobilové stáje Antonína Charouze nebo třeba muzikál Michala Davida.

Hned několik loterijních firem v minulém roce přispělo na projekt „humanitární televize“ Inter TV nebo také Euro television. Pod těmito názvy fungují dvě občanská sdružení, která v minulém roce dostala téměř 15 milionů korun. Zpráva ministerstva uvádí pouze, že peníze šly na „příspěvek na natočení výukových audio-video pořadů pro potřeby školní mládeže“. Jaké pořady sdružení za 15 milionů pro školy vyrobila, zůstává tajemstvím. Ředitel a režisér sdružení Miroslav Vaněk se k případu odmítl vyjádřit.

Politici i úředníci o machinacích dobře vědí, ovšem celé roky je neřešili, píšou HN. Až nyní poslanci schvalují změnu: úředníci by museli každý příspěvek nejprve odsouhlasit. Jenže odvodů jsou tři tisícovky ročně a úředníci tvrdí, že podvody stejně nedokážou včas odhalit. „V tomto objemu to nemáme šanci uhlídat,“ tvrdí šéf státního dohledu nad loteriemi Karel Korynta.

Podvody má utnout až zdanění hazardu - podle koaliční dohody už od roku 2012. Protože se ale charitativní odvody platí zpětně (peníze, které sdružení letos dostala, pocházejí z roku 2010), ještě alespoň jednou si o nich hazard rozhodne sám a bez kontroly, napsaly Hospodářské noviny.