Záplavy ubraly pivovarům zisky

Pivovar Staropramen sídlí na pražském Smíchově nepřetržitě od roku 1869.

Pivovar Staropramen sídlí na pražském Smíchově nepřetržitě od roku 1869. Zdroj: Archiv E15

Předloňské záplavy a chladné léto obraly velké pivovary nejen o klienty, ale také se nepříznivě projevily na jejich hospodaření. Z výročních zpráv, které nyní zveřejnily, vyplývá, že vykázaly menší tržby i zisk.

Plzeňský Prazdroj zaznamenal pokles tržeb v účetním roce od dubna 2013 do března loňského roku o dvě procenta na 13,2 miliardy korun, tedy asi o 280 milionů korun. Čistý zisk se pak snížil o 146 milionů na 2,82 miliardy, výstav o dvě procenta na 9,7 milionu hektolitrů. „Situace na trhu s pivem v uplynulém fiskálním roce nebyla vůbec jednoduchá a byla výrazně ovlivněna nepříznivým počasím. Mimořádně chladné jarní měsíce a červnové povodně na mnoha místech republiky poznamenaly celkovou domácí spotřebu piva,“ řekla mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová.

Pro tuzemskou pivovarnickou jedničku je ale důležité, že navzdory mírnému poklesu celého pivního trhu dosáhla do loňského března zisku před zdaněním 3,643 miliardy korun. „To je téměř pětiprocentní zlepšení,“ dodala mluvčí.

Také tržby tuzemské trojky Heineken předloni klesly o 1,8 procenta na 3,22 miliardy. Čistý zisk se ale zřítil o devadesát procent na 14 milionů, což je nejméně od roku 2010, a fúze tehdejšího Královského pivovaru Krušovice a Drinks Union.

„Rok 2013 byl velmi tvrdý, ať už nepříliš teplým létem, tak především povodněmi,“ uvedl mluvčí Heinekenu ČR Jiří Hauptmann. „Povodně v květnu zasáhly nejen naše obchodní partnery, ale i náš pivovar ve Velkém Březně a distribuční centrum v Ústí nad Labem, které bylo dva a půl metru pod vodou,“ dodal. Jak se velkým pivovarům vedlo loni, to zatím většina říct nechce. Sdílnější není ani svaz pivovarů, který výsledky za celý obor hodlá zveřejnit v dubnu. Zatím tak výsledky zveřejňují ti, kteří se mohou pochlubit růstem, jako například Budvar, Nymburk, Pardubice, Náchod či Bernard.

Ztráta Staropramenu je 1,8 miliardy
Staropramen v účetním roce od srpna 2012 do prosince 2013 dosáhl účetní ztráty 1,8 miliardy korun. Důvodem podle mluvčího Pavla Barvíka je, že s příchodem nového majitele Molson Coors vznikla povinnost ocenit jmění firmy nezávislým znalcem a vykázat goodwill. „K němu jsme v roce 2013 vytvořili opravnou položku. Stejný dopad mají také úroky z úvěrů souvisejících s nákupem naší společnosti,“ uvedl s tím, že naopak provozní výsledek hospodaření bez odpisů stále roste, předloni na 1,69 miliardy korun.