Žebříček výrobců léků: někteří vyplatili loni lékařům přes sto milionů

Výzkum, ilustrační foto

Výzkum, ilustrační foto Zdroj: Foto uvj

Jednotliví velcí výrobci léků vyplácejí v Česku desítky milionů korun ročně lékařům a lékárníkům. V rámci dobrovolného projektu Transparentní spolupráce se jako rekordman ukázala firma Novartis, která za rok vydala na sponzoring kongresů nebo na práci lékařů na výzkumu 196 milionů korun.

Většina z TOP 5 farmaceutických firem, které v Česku prodávají léky za největší částky, je také mezi společnostmi s největšími výdaji na platby pro lékaře.

Do projektu Transparentní spolupráce se v Česku zapojilo 41 farmaceutických firem, které loni utratily za spolupráci s lékaři 1,6 miliardy korun. Z toho šlo 300 milionů na kongresy a jiné vzdělávací aktivity, další 1,3 miliardy za výzkum.

„Lékařům poskytujeme informace o nových metodách a přispíváme k jejich dalšímu vzdělávání,“ vysvětluje Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Asociace se rozhodla platby zveřejňovat kvůli obavám veřejnosti ze střetu zájmů lékařů. Několik kauz v minulosti ukázalo, že za sponzoringem údajných kongresů i za pochybným výzkumem se můžou skrývat neetické pobídky pro lékaře.

Výdaje největších farmaceutických firem na spolupráci s lékaři (kongresy, platby za klinické studie, odborné konzultace) za rok 2015
Novartis 196 398 539 Kč
Roche s. r. o. 108 836 901 Kč
Sanofi-Aventis 64 041 109 Kč
Bayer 60 146 553 Kč
Pfizer 42 511 389 Kč
Zdroj: Databáze Transparentní spolupráce

Projekt se postupně spouští i v ostatních evropských zemích. Na Slovensku v přepočtu vydali zapojení výrobci léků na spolupráci s lékaři v přepočtu 714 milionů českých korun.

Odborníci se zatím zveřejnění brání

Jednotlivých lékařů, kteří v Česku byli ochotni v projektu zveřejnit osobní příjmy od firem, je zatím pomálu. Mezi nimi čelní odborníci jako předseda České lékařské společnosti JEP Štěpán Svačina nebo předseda odborné společnosti internistů Richard Češka.

Česká onkologická společnost zveřejňování plateb od firem odmítá. Vyžadovat něco takového po lékařích a ne po jiných odbornících jim připadá diskriminuící.

TOP 5 farmaceutických firem podle finančního objemu léků prodaných v Česku v roce 2015
1. Roche
2. Zentiva
3. Novartis
4. Servier
5. Bayer

Zdroj: SÚKL

Iniciativu firem podpořila Transparency International a ministerstvo zdravotnictví. „Přináší světlo na platby ve zdravotnictví, a tím zabraňuje jejich zneužívání,“ oceňuje náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová.