Znalci: Lázně jsou po krutém roce 2013 znovu v kondici

Jánské Lázně

Jánské Lázně Zdroj: lecebne-lazne.cz

České lázně jsou opět ve finanční kondici poté, co v roce 2013 zažily kvůli změnám zákona a v indikačním seznamu chudý rok s nízkými příjmy na péči od pojišťoven. Řekl to prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha. Podle prezidenta Evropského svazu lázní Martina Plachého pojišťovny vyplácely v poslední dekádě do roku 2012 lázním každý rok na péči kolem tří miliard korun, avšak vlivem změn platby klesly v roce 2013 na polovinu. Nyní už se znovu dostávají ke třem miliardám.

„Lázně se zotavují a ekonomické výkony jsou skoro jako dříve, byť ještě návštěvnost pojištěnců nedosáhla stavu jako v roce 2010 nebo 2011, než se krize spustila,“ uvedl Bláha, který se dnes stejně jako Plachý účastní Lázeňské konference v Lednici.

Podle Bláhy lázně znovu získaly důvěru bank a už si mohou opět půjčovat na investice. „Zatím však ale přetrvává krize důvěry zaměstnanců, protože řada kvalifikovaných lidí pochybuje, zda má tato práce perspektivu. S tím stále bojujeme, ale jinak lze říct, že o lázně je zájem a že v současnosti chybí lůžková kapacita a personál, aby se uspokojila poptávka,“ uvedl.

Změna zákona odstartovala krizi

Krizi v roce 2013 spustila změna zákona a restriktivní indikační seznam, který u některých diagnóz zkrátil délku pobytu ze čtyř na tři týdny, omezil opakování pobytu, takže někteří pacienti mohli do lázní jednou za dva roky, nikoliv každý rok, a některé diagnózy také vyřadil, takže už je pojišťovny neproplácely.

Změny měly za následek nižší návštěvnost a příjmy. „Snížení lze přiblížit tak, že zatímco do roku 2012 pojišťovny vyplácely lázním tři miliardy korun, v roce 2013 to bylo 1,5 miliardy korun. Pokles byl tedy padesátiprocentní, což za poslední dekádu nezaznamenal žádný segment ve zdravotnictví ani nejspíš v průmyslu,“ zdůraznil Plachý. Pro některé lázně to bylo likvidační, Bláha zmínil například krach zařízení v Lipové nebo Velichovkách. V ČR jsou desítky nestátních lázeňských zařízení.

Po narůstajících problémech lázní se zákon opět změnil. Od roku 2015 vrátil délku pobytu u některých diagnóz znovu na čtyři týdny. „Lázním ale také pomohlo zrušení regulačních poplatků, což odbrzdilo sociální špunt hlavně u dětských klientů. Předtím se totiž musela dávat stokoruna za den na dítě a stokoruna za den na matku, což bylo dvě stě korun za den,“ řekl Bláha. Do lázní také mohli znovu lidé, kteří měli nárok na pobyt jednou za dva roky. „Už loni pojišťovny lázním vyplatily zhruba 2,5 miliardy korun, což je nárůst. Letos ještě čísla nejsou konečná, ale výdaje pojišťoven se předpokládají asi 2,8 miliardy korun, což už se skoro blíží třem miliardám jako před rokem 2012,“ dodal Plachý.

Rusové prchají z Karlových Varů, lázně se probouzejí do reality