Angličtina na rovinu: Google a spojení s realitou

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

O používání Googlu jakožto praktického nástroje k ověřování správné angličtiny jsem mluvil už při několika posledních našich setkáních, a právě jeho praktičnost je téma, kterým bych se chtěl dnes zaobírat.

V lingvistické branži bychom mohli Google nazvat jakýmsi korpusem — obrovskou sbírkou promluv a textů, o které, už jen vzhledem k jejímu rozsahu, lze říct, že postihuje opravdovou povahu řeči. Jestliže jste se například naučili, že stručný se překládá buďto jako concise, nebo succinct, které z nich použít?

Pochopitelně jsou tu významové odstíny — nebývá to tak vždycky? —, jenže vy máte napsat e-mail a nemáte zas tolik času na vědecké zkoumání moderního anglického úzu. Google vám prozradí, že concise se může pochlubit bezmála čtyřmi sty miliony odkazů, zatímco succinct se vyšplhá jen na deset milionů. Tato čísla odrážejí, co v současnosti používají rodilí mluvčí z masa a kostí. Je zřejmé, že concise bude bezpečnější volba. Vedle toho ovšem zjištění, že concise má stovky milionů dotazů, vám významně napovídá, že byste si tohle slovo měli chtít zařadit do své aktivní slovní zásoby, vyčlenit kousek šedé kůry mozkové na zapamatování slova: počet odkazů vám říká, že lidé slovo concise používají hodně. A takových poznatků by se vám hodilo více. Říká se tomu spojení s realitou.

Dovolte mi jeden příklad za všechny. Před mnoha lety jsem seděl ve sborovně jedné jazykové školy. Dvě lektorky češtiny si mezi sebou něco povídaly a já zaslechl, jak jedna povídá: „Kecáš!“ O chvíli později jsem jednu z nich oslovil a řekl jí, že slovo kecat jsem nikdy předtím neslyšel. Lektorka češtiny zakroutila hlavou a řekla: „Ale slyšel.“

Ujistil jsem ji, že to slovo je pro mne úplně nové, načež ona jen o to důrazněji trvala na svém, že jsem slovo slyšel jistě už alespoň tisíckrát. Aby dokázala, že má pravdu, doporučila mi jít ven na ulici, tam postát nějakých pět minut a poslouchat kolemjdoucí. A taky že ano: „Kecáš!“ napravo ode mne, „Nekecej!“ zleva. Kecat bylo všude! Jen jsem si toho dřív nevšiml. Realita mi v tom udělala jasno. Jako vy i já jsem zaměstnaný člověk a nemám čas ani mozkové buňky na to učit se každé nové slovo, které uslyším. Musím si stanovovat priority.

Ale mezi námi, jsem ve výhodě. Já můžu vyjít na ulici a tam se zaposlouchat, co rodilí mluvčí češtiny říkají: slyším-li nějaké nové slovo pořád dokola, je to znamení, že slovo stojí za zapamatování. Většina z vás nemůže říct totéž o angličtině. Pominu-li přestěhování se do anglicky mluvící země, používání Googlu kvůli slovní zásobě je ten nejlepší způsob, jak být alespoň částečně ve spojení s realitou.

Vybrané sloupky Darrena Crowna o angličtině s ilustracemi Štěpána Mareše vycházejí knižně 17. září v publikaci Angličtina na rovinu.Názory a připomínky pište na angličtina@e15.cz