Angličtina na rovinu: Kde se neshodneme v počitatelnosti

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Naposledy jsme mluvili o tom, jak se čeština s angličtinou povětšinou shodnou v tom, co je počitatelné nebo nepočitatelné. Gramatické kolonky mohou být zavádějící, ale všem nám bude znít prostě šíleně ,the airs are clean‘ (vzduchy jsou čisté). Vzduch se jednoduše počítat nedá! Měli byste se naučit věřit svému instinktu. Samozřejmě nesouhlasíme spolu ve všem.

Osobně si myslím, že to je dobře, protože 1) nám to ozvláštňuje život a 2) mám díky tomu zaměstnání. Dnes bych rád mluvil o dvou oblastech, kde se neshodneme.

První oblast byste si mohli zařadit do mentální kategorie označené ,prostě smůla‘. Jde o stará profláknutá slova-potížisty, jako advice, information, homework, luggage/ baggage, news a money.

Ať je to jak chce, nemůžete give advices nebo have an information. Proč?

Špatná otázka. Angličtina zkrátka pohlíží na radu a informace jako na entity stejně nehmotné jako vzduch. Na vašem názoru tu nesejde: není žádná odvolací instance, kam byste se mohli obrátit, i když můžete mít nakrásně na své straně neotřesitelnou logiku.

Společně s vámi, lidičky, například pokládám za šílenost, že peníze – to jediné, co miliony lidí všude na světě v tuhle chvíli zřejmě počítají – jsou v angličtině nepočitatelné. Přiznám se také, že pod neblahým vlivem češtiny jsem se už slyšel, jak pronáším ke svým studentům cosi o an interesting homework namísto some interesting homework. Jediné, co si s těmito slovy můžete počít, je být si vědom gramatického nebezpečí, které představují.

Druhá skupina potenciálně matoucích nepočitatelných slov se skládá z výrazů jako soap, paper, toothpaste, bread nebo shampoo. Ty byste si měli zařadit do jiné kategorie pod hlavičkou ,někdejší tekuté látky‘. Funguje to takto: vy už intuitivně chápete, proč by tekuté látky, jako voda, mléko nebo pivo měly být nepočitatelné.

Angličtina jde v této logice ještě o krok dál: jestliže byla dotyčná věc během výroby v tekutém nebo polotekutém stavu, zůstává nepočitatelná. Proč? Znovu, špatná otázka. Ať je to jak chce, pravidlo funguje: Semtex? Nepočitatelný. Dynamit? Nepočitatelný. Stále ještě hledám slovo, které by toto pravidlo porušilo.