Angličtina na rovinu: Poznejte příběh slov

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Posledně byla řeč o zapamatování slov a o slepé uličce, kterou je biflování. Shodli jsme se, že člověku se hodí nějaký evidenční systém— místa, kam nová slova dáte na dlouhou úschovu. Mluvili jsme také o přihrádkách pro zvukomalebná slova: scratch/škrábat, crunchy/ křupavý a tak dále. Slyšíteli slovo, které zní dost podobně tomu, co vlastně vyjadřuje, právě tam to slovo uložíte.

Největší povyražení vás čeká, pokud se začnete zajímat o minulost slov, což nejsnáze uděláte tak, že navštívíte on-line Etymologický slovník na http://www.etymonline.com/. Ovšem mějte se na pozoru! Tento slovník může být návykový!

Proč například k sobě mají tak blízko shirt (košile) a skirt (sukně)? Inu, většina středověkých venkovanů nosila tuniku s páskem kolem pasu. Angličtina pro ni měla slovo shirt a vikinští osadníci, hovořící velmi podobným jazykem, zase skirt. Šlo ale o totéž! Čas a zvyklosti dospěly k rozdílům až později.

Nebo si vezměte bear/ medvěd. Bear vychází ze slova hnědý, jelikož evropští pohanští lovci nikdy nepoužívali jména zvířat, aby zvířecí duch nepostřehl, že je řeč o něm; proto používali eufemismy jako hnědák nebo v češtině místo toho medvěd (ten, který se vyzná v medu), případně medojed (ten, který se živí medem).

Ještě lepší je slovo označující lebku—skull. Možná budete vědět, že Na zdraví! je skandinávsky Skol! Jedním z mých nejoblíbenějších vysvětlení podobnosti mezi skull a skol je vikinská válečnická tradice, kdy se na hostině oslavující vítězství v bitvě užívalo uříznuté lebky poraženého náčelníka jako poháru k pití. Válečník se nemohl dostat do Valhally, aniž by tohle alespoň jednou vykonal. A teď si představte co nejbarvitěji, kterak vikinský náčelník v dýmem zahaleném sálu pozvedá před hosty svou hrůzyplnou číši vína a řve Skulllll! Ta představa je mnohem krvavější — a lepší! — než jakýkoli z Conanových filmů!

A ještě něco vám prozradím — potrvá vám jen zlomek vteřiny, než si tento obraz v duchu před očima vybavíte znovu. Záblesk! A právě na konci toho filmu běžícího ve vaší hlavě si založíte slovo skull do paměti. K dlouhodobé úschově a rychlému vyhledání.

Tím do procesu zapamatování slova zapojujete alespoň tři další mozková centra a vytváříte síť spojitých obrazů, s jejichž pomocí rychle najdete slovo, až je budete zase potřebovat. A to všechno díky znalosti historie daného slova.