BBC chce vysílat v Severní Koreji, „deficit demokracie“ má snížit i v Rusku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Timo Newton-Syms via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Britská veřejnoprávní stanice BBC hodlá během nadcházejících deseti let začít vysílat v Severní Koreji. V dalších částech světa, které mají podle jejího ředitele Tonyho Halla „demokratický deficit“, potom připravuje nové služby. Mezi tyto státy patří také Rusko, kde chce BBC mimo jiné spustit satelitní televizi.

Televizní vysílání v ruštině by tak doplnilo současnou „ruskou verzi“ zpravodajství BBC, které se přesunulo na internet. Stanice má podle svých plánů expandovat v digitálním prostředí a více využívat služeb na sdílení videa jako je YouTube či ruský ekvivatelent RuTube.

„Jsem převědčen, že hlas této země (Velké Británie, pozn. red.) by měl být mnohem silněji slyšet hlavně na Blízkém východě, v Indii, v Rusku i postsovětském prostoru,“ cituje agentura Reuters generálního ředitele BBC Tonyho Halla.

Cílem stanice je získat po celém světě půlmiliardové publikum a výrazně investovat do pokrytí zemí s „deficitem nestranného zpravodajství“.

Svoboda tisku v KLDR
Severní Koreji v žebříčku svobody tisku sestavovaném organizací Reportéři bez hranic (RSF) patří v rámci 180 sledovaných zemí předposlední místo. Na poslední příčce je Eritrea, kde BBC také plánuje nové rozhlasové zpravodajství.

Vysílání do KLDR ale bude mít BBC v porovnání s vyjmenovanými regiony ztížené v tom smyslu, že v zemi dosud nepůsobí. Navíc rozhlasové přijímače schopné přijímat zpravodajství na krátkých vlnách, na kterých chce BBC vysílat, jsou v zemi zakázané.

To platí i pro poslech nepovolených zahraničních rozhlasových stanic jako je Hlas Ameriky a Radio Free Asia. Stanici BBC by ale mohla pomoci skutečnost, že Pchjongjang nepovažuje Británii za nepřátelský stát - na rozdíl od Jižní Koreje a USA.