Část advokátů chce odložit nový kodex. Vede je obhájce z kauzy kapříci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Česká advokátní komora (ČAK) přijala na svém sněmu usnesení, aby její předsednictvo zahájilo kroky k odložení účinnosti nového občanského zákoníku. Přijetí usnesení však neiniciovalo vedení ČAK, ale individuálně advokát Karol Hrádela. Nový civilní kodex vstoupí v platnost od 1. ledna, Hrádelovi vadí celá jeho koncepce.

Na volební sněm se zaregistrovalo zhruba 1800 advokátů. V době, kdy se hlasovalo o Hrádelově návrhu, byly v sále podle mluvčí komory Ivy Chaloupkové přibližně jen dvě stovky lidí. Pro návrh zvedlo ruku 125 z nich. Předsednictvo usnesení, které je pro něj závazné, projedná na nejbližší schůzi. Komora je nicméně profesní organizací a sama nemůže účinnost přijatého zákona nijak ovlivnit.

„Vadí nám celá koncepce občanského zákoníku. To, že si v řadě věcí odporuje, jsou ohromná rizika pro veřejnost. Jedná se o zákon, který je dlouhodobě odbornou veřejností kritizován, byť se o tom ve sdělovacích prostředcích nehovoří,“ řekl České televizi Hrádela.

Karol Hrádela minulosti neúspěšně kandidoval na děkana plzeňské právnické fakulty a také proslul mimo jiné jako obhájce rozhodčího Václava Zejdy ve fotbalové korupční kauze označované jako kapříci. Letos rovněž zastupoval skupinu senátorů, kteří u Ústavního soudu požadovali zrušení církevních restitucí.

Stále platí skoro půlstoletí starý kodex
Nový občanský zákoník je obsáhlý kodex, který společně se zákonem o obchodních korporacích a zákonem o mezinárodním právu soukromém přinese zásadní změny do českého soukromého práva. Od ledna nahradí současný zákoník, který byl přijat v roce 1964 a vychází z tehdejších názorů na soukromé právo. Proto byl od té doby mnohokrát novelizován, což přispělo k roztříštěnosti úpravy občanskoprávních vztahů do řady různých předpisů. Jedním z cílů autorů nového zákoníku bylo vytvořit komplexní normu.

Snahám o odložení účinnosti čelil kodex opakovaně. I v současné době je na internetu petice, která vyzývá Sněmovnu, Senát a vládu k „veřejnému projednání vážných obav občanů z blížící se účinností nového občanského zákoníku a souvisejících předpisů.“

Kritici novému kodexu vyčítají například i údajnou nesrozumitelnost některých použitých pojmů. Tvrdí také, že soudy ani občané zatím nejsou na tak zásadní změnu připraveni. Zastánci nové úpravy však poukazují na to, že za kritikou může stát i neochota části právnické obce učit se novým pravidlům.

Smluvní pokuta podle nového občanského zákoníku