Chcete vlastní TV? Máte ji mít!

Česká republika je v digitalizaci nejdál ze všech jejích
sousedů: digitální signál tu přijímá už bezmála každý

Česká republika je v digitalizaci nejdál ze všech jejích sousedů: digitální signál tu přijímá už bezmála každý

Plná liberalizace televizního trhu a úspěšné dokončení digitalizace posunuly Českou republiku na první pozici ve střední a východní Evropě. Digitální televizní signál dnes přijímá 99,6 procenta obyvatel ČR a od 11. listopadu může licenci pro televizní vysílání získat každý, kdo splní základní administrativní podmínky.

Licence bez omezení

Digitalizace přinesla širší nabídku televizních programů, kvalitnější a stabilnější obraz a zvuk a doplňkové informační služby. V konkurenci ostatních forem příjmu televizního signálu je pozemní digitální vysílání pro diváka bezplatné, jedinou podmínkou je mít set-top box nebo televizi s digitálním tunerem DVB-T, což dnes splňují všechny prodávané televizní přijímače na trhu. Digitalizace také výrazně šetří naše kmitočtové bohatství – digitální vysílání totiž umožňuje v rámci jediného TV kanálu o šířce 8 MHz vysílat až pět TV programů. Naproti tomu vysílání v analogu funguje na principu jeden TV kanál = jeden TV program. V neposlední řadě připravila digitalizace půdu pro televizní vysílání ve vysokém rozlišení a pro digitalizaci rozhlasového vysílání.

Oprávněné diskuse vzbuzuje počet nových programů, který nenaplnil původní očekávání, a to ze dvou důvodů. Jednak nové televize vstoupily na trh v době ekonomické recese – finanční investice do vybudování nové televize jsou přitom obrovské, což bylo společně s výrazným poklesem výnosů z reklamy, jež jsou pro soukromé televize klíčové, jen velmi obtížné ustát. Počet nových programů ovlivnila také legislativa – na televizní trh mohlo vstoupit pouze šest držitelů televizních licencí. Toto omezení skončilo 11. listopadu 2011. Nyní je tedy televizní trh plně liberalizovaný a licenci pro televizní vysílání může získat jakýkoli zájemce, který splní základní administrativní podmínky.

Pozemní televize bude mít navrch

Již dnes je zřejmé, že pozemní televizní vysílání v ČR zůstane i nadále dominantním způsobem pro příjem televizního signálu. Jeho hlavní přednosti – bezplatný a snadný příjem, vysoké pokrytí, stále se zvyšující počet televizních programů a cenově dostupné přijímače – zůstanou pro diváky silným argumentem. V souvislosti s přechodem na cílenější reklamu prostřednictvím multikanálové strategie a s uvolněním licenční politiky je možné očekávat další rozšíření programové nabídky. Půjde pravděpodobně o tematicky laděné programy zaměřené na určitou cílovou skupinu. Nové programy také zřejmě vzniknou v rámci stávajících televizí. Na druhé straně nelze vyloučit vstup silného zahraničního investora.

Digitalizace otevřela cestu nejen k vysílání ve vysokém rozlišení (HDTV), ale také k řadě dalších služeb, jakou jsou například placená terestrická televize a mobilní příjem televizního vysílání. České Radiokomunikace jsou připraveny zprostředkovat divákům vysílání letních olympijských her v roce 2012 v HD kvalitě. Dlouhodobý technický test vysílání v DVB-T2 zajišťují ČR a již od listopadu 2010. V současné době se zároveň podílíme na technické studii dopadů vysílání v DVB-T2 pro Český telekomunikační úřad a Český metrologický institut. O dalším vývoji v této oblasti se rozhodne v nejbližších měsících.

DIGITALIZACE V ČÍSLECH

Ve čtyřech digitálních sítích mohou diváci zatím vidět celkem 12 televizních programů a slyšet 9 rozhlasových stanic. První digitální dokrývač spustily České Radiokomunikace v roce 2007 v Nemanicích na Domažlicku, poslední digitální vysílače Tlustá hora a Ploštiny na Zlínsku 4. listopadu 2011. Od roku 2008 do listopadu 2011 instalovaly České Radiokomunikace celkem 69 digitálních televizních vysílačů a dalších téměř 100 návazných převáděčů.

Nejdůležitější milníky digitalizace v ČR

Květen 2000: České Radiokomunikace zahájily experimentální pozemní digitální televizní vysílání
Říjen 2005: Experimentální vysílání do standardního komerčního provozu jako základ Multiplexu A (dnes multiplex 2)
Duben 2008: Schválení Technického plánu přechodu (TPP), jízdního řádu digitalizace
Říjen 2010: Dokončení výstavby veřejnoprávního multiplexu České televize
11. listopadu 2011: Konec digitalizace, 99,6 % obyvatel České republiky může sledovat digitální televizní vysílání

Autor je manažerem pro rozvoj služeb a strategii České Radiokomunikace