ČT může být členem nejvyššího vedení Evropské vysílací unie

Česká televize by v budoucnu mohla získat nový program, na kterém by vysílala výhradně pořady ze svého archivu. O přípravě stanice s pracovním názvem ČT Klasik uvažuje generální ředitel Petr Dvořák (na snímku z 6. října), řekl to v rozhovoru s ČTK.

Česká televize by v budoucnu mohla získat nový program, na kterém by vysílala výhradně pořady ze svého archivu. O přípravě stanice s pracovním názvem ČT Klasik uvažuje generální ředitel Petr Dvořák (na snímku z 6. října), řekl to v rozhovoru s ČTK. Zdroj: CTK

Generální ředitel České televize Petr Dvořák by se mohl stát členem nejvyššího vedení Evropské vysílací unie (EBU). Volba do výkonného výboru, ve které bude jedním z devíti kandidátů, se uskuteční tento pátek na Valném shromáždění EBU v Ženevě, řekla mluvčí televize Alžběta Plívová. Jediným českým zástupcem ve výkonném výboru dosud byl Ivo Mathé v letech 1995 až 1998.

Evropská vysílací unie sdružuje třiasedmdesát stanic z 56 zemí. Hlavním posláním výkonného výboru, který má jedenáct členů volených na dva roky, je posilovat a hájit roli veřejnoprávních médií jako základu demokratické společnosti. „Svoji kandidaturu vnímám jednak jako důsledek úspěchů, kterých Česká televize i v evropském kontextu v posledních letech dosáhla, jednak jako možnost artikulovat a přímo řešit stěžejní legislativní otázky, které se dotýkají nejen České televize a Českého rozhlasu, ale médií veřejné služby napříč jednotlivými státy,“ uvedl Dvořák. Podle šéfa ČT je každá veřejnoprávní stanice v Evropě v pozici, kdy musí obhajovat svoji existenci, vymezovat se vůči politickým i ekonomickým tlakům a jako ostatní média reagovat na technologické nebo kulturní trendy.

Dvořákovu kandidaturu podpořil první český zástupce ve vedení Evropské vysílací unie, její bývalý viceprezident Ivo Mathé. „Činím tak poprvé od roku 1998 v přesvědčení, že po mnoha letech má Česká televize v čele skutečnou osobnost se zájmem o aktivní přínos pro EBU. Jsem si jist, že může obohatit a poskytnout kvalifikované znalosti a mnohaleté poznatky. Petr Dvořák je v čele České televize od podzimu roku 2011 a během relativně krátké doby složitou instituci zkonsolidoval a obnovil její angažmá na mezinárodním poli,“ uvedl Mathé.

Česká televize stejně jako Český rozhlas v příštím roce očekávají novely zákonů, které upravují jejich fungování. Ministerstvo kultury zatím připravilo pracovní verzi, která by mohla například zavést správní rady dohlížející na hospodaření a změnit volbu rad obou médií. Dvořák již dříve ministru kultury v této souvislosti sdělil, že ČT postrádá „komplexní a důslednou analýzu problematiky a odůvodněnou koncepci změn mediální legislativy“.