Daniela Beneše z vedení ČEZ zatím nesestřelí

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: Richard Rames, E15

Nejžhavější téma mezi podnikatelskými a politickými špičkami je v posledních týdnech nastávající valná hromada polostátního energetického kolosu ČEZ, která se uskuteční 27. června. Už delší dobu se spekuluje o tom, kdo v čele ČEZ přežije a kdo nikoli. Podle informací deníku E15 z několika zdrojů z vrcholných politických a energetických kruhů současný šéf ČEZ Daniel Beneš post uhájí. A to přesto, že od začátku čelí tvrdé kritice od ministra financí Andreje Babiše.

„Vnímám svou pozici jako službu všem akcionářům s cílem maximalizovat dlouhodobou hodnotu jejich akcií,“ řekl deníku E15 Beneš.

Za Beneše se měl postavit premiér Bohuslav Sobotka. Ten ostatně minulý týden prohlásil, že problémy ČEZ na Balkáně by měl dořešit stávající management. Jinými slovy, že není příznivcem změn ve vedení energetického holdingu. Řešení sporů s úřady v Bulharsku a Albánii potrvá léta.

Personální nouze Babišova hnutí

Kromě Sobotkovy podpory hraje Benešovi do karet i další věc, kterou je personální nouze hnutí ANO. „Babiš nemá kandidáta,“ upozorňuje šéf velké energetické společnosti, který si nepřál být jmenován. Benešova pozice ale nebude jednoduchá, přestože se udrží. Bude muset řezat náklady. „Dostal od Babiše úkol najít ročně tři miliardy korun,“ uvádí zdroj.

Beneše tak čeká tvrdé šetření, což není populární v žádné firmě. A v ČEZ, kde jsou nadprůměrné platy, to může mít devastující vliv na morálku vyššího managementu.

Změny čekají dozorčí radu

Nové tváře lze naopak čekat v dozorčí radě ČEZ. Spekuluje se o manažerovi ČEZ Jiřím Týcovi, jenž odpovídá za Temelín, a Jiřím Borovcovi. Ten je náměstkem ministerstva obrany, které je pod kontrolou hnutí ANO. V dozorčí radě by se pak měl udržet místopředseda Václav Pačes. Složení dozorčí rady má odrážet mocenské poměry ve vládě. Svého zástupce by tak měli dostat i lidovci.

V ČEZ drží stát necelých sedmdesát procent akcií. Je to nejcennější státní majetek. Hodnota státního podílu činí v současnosti zhruba 228 miliard korun.

Ministerstvo financí, hlavní akcionář ČEZ, se nechtělo k personálním otázkám vyjadřovat. „Situaci společnosti ČEZ nebudeme žádným způsobem komentovat,“ uvedl vedoucí tiskového oddělení MF Radek Ležatka.