Deník Blesk změnil majitele. Vydavatelství Ringier ovládli Křetínský a Tkáč

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: ctk

Miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč koupili jeden z největších tuzemských vydavatelských domů – Ringier Axel Springer CZ, který má ve svém portfoliu třeba bulvární deník Blesk nebo časopis Reflex. Předchozí informace o chystané transakci potvrdili její aktéři s tím, že ohodnocení firmy činí 170 milionů eur (4,7 miliardy korun).

Původní vlastník, švýcarsko-německá společnost Ringier Axel Springer Media, zároveň Křetínskému a Tkáčovi prodal svou účast v První novinové společnosti (PNS). Ta je největším distributorem tisku v České republice.

Daniel Křetínský, který je známý jako společník investiční skupiny J&T a spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu, prohlásil, že věří v úspěšnou budoucnost vydavatelství.

„Jsme si vědomi problémů, se kterými se tradiční tištěné noviny v současnosti potýkají a těšíme se na spolupráci se současným manažerským týmem vedeném Libuší Šmuclerovou, se kterým chceme najít správná strategická řešení,“ uvedl Křetínský.

Firma je významnýn hráčem české mediální scény
Ringier Axel Springer CZ vydává novinové tituly Blesk, Aha! a Sport a dále časopisy Reflex, ABC, GEO, Blesk pro ženy, Blesk Hobby, Svět motorů nebo Auto TIP. Mezi deníkovými vydavateli je jedničkou, dosahuje 36% podílu na trhu, na časopiseckém trhu je dvojkou. Vlastní také tiskárny v Praze a Ostravě. V listopadu 2012 se Ringier Axel Springer CZ se značkou Bleskmobil stal prvním virtuálním operátorem v ČR. Ringier Axel Springer CZ vznikl fúzí vydavatelství Ringier ČR (na českém trhu od roku 1991) a vydavatelství Axel Springer Praha (v ČR od roku 2001).

Podle generálního ředitele firmy Ringier Axel Springer Media Marka Dekana se vydavatelství díky prodeji své české divize může ještě více soustředit na rozšiřování aktivit v Polsku, Srbsku a na Slovensku, kde již zaujímá silné postavení v oblasti digitálního tisku.

„Jsem přesvědčený o tom, že zaměstnanci s příchodem nového vlastníka vykročí do nového roku s velmi nadějnými vyhlídkami do budoucnosti,“ konstatoval Mark Dekan.

Oznámená transakce, která ještě podléhá schválení antimonopolním úřadem, je pokračováním trendu ovládání domácích vydavatelů českými vlastníky. Naposledy se tak stalo v případě Mafry, která vydává deníky Dnes a Lidové noviny a jež se stala součástí mediální divize podnikatele a politika Andreje Babiše. Miliardář se přitom letos zajímal i o Ringier Axel Springer, z této transakce ale nakonec sešlo.

Daniel Křetínský (38) patří mezi nejvlivnější podnikatele v zemi
- Narodil se 9. července 1975 v Brně, jeho otcem je profesor Mojmír Křetínský, matkou soudkyně Ústavního soudu Michaela Židlická.
- Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity.
- Po studiích pracoval v brněnské advokátní kanceláři Gottweis & Partner. V roce 1999 začal v Praze pracovat pro investiční skupinu J&T, v roce 2001 převzal řízení aktivit v oblasti investičního bankovnictví na území ČR. V roce 2003 se stal partnerem skupiny, čímž získal právo podílet se na ziscích.
- Do širšího povědomí poprvé vstoupil jako společník skupiny J&T, která v roce 2004 ovládla fotbalový klub Sparta Praha a Křetínský se stal jeho šéfem, kterým je dodnes.
- Podniká v řadě oborů, především v energetice, těžbě uhlí, plynárenství, investicích, strojírenství, odpadovém hospodářství.
- Mezi české miliardáře se údajně poprvé dostal poté, co v roce 2009 spolu s J&T a skupinou PPF Petra Kellnera založil Energetický a průmyslový holding (EPH), který manažersky řídí a ve kterém získal 20 procent. Nyní se podle dostupných informací chystá spolu s J&T odkoupit podíl PPF v EPH za 30 miliard korun. PPF v současnosti drží v EPH 44,44 procenta, J&T 37,04 procenta a Křetínský 18,52 procenta akcií.
- Společnost EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. EPH je největším dodavatelem tepla v Česku a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je lídrem plynárenského odvětví, když prostřednictvím SPP pokrývá převážnou část plynárenského řetězce od přepravy a distribuce plynu až po maloobchodní prodej plynu a jeho skladování. Vlastní uhelné doly a elektrárnu v Německu, působí i v Polsku. Tržby EPH loni stouply na téměř 36 miliard korun.