Global Powers of Retailing: celosvětové tržby maloobchodníků i nadále rostou

instore, ilustrační foto

instore, ilustrační foto

Výnosy 250 největších maloobchodních řetězců ve finančním roce 2013 dosáhly 4,3 bilionu dolarů. Nově vypracovaná studie společností Deloitte a Stores Media s názvem Global Powers of Retailing 2014 vůbec poprvé v historii zahrnuje i 50 největších elektronických maloobchodních řetězců, přičemž uvádí, že více než dvě třetiny z nich (39 společností) patří mezi 250 celosvětově největších maloobchodníků.

Vlivem odprodeje majetku došlo v minulém finančním roce ke změnám v žebříčku 10 největších maloobchodníků. Ve srovnání s 250 vedoucími maloobchodními řetězci vykazovaly společnosti patřící do horní desítky v minulém finančním roce pomalejší růst, oproti předchozímu finančnímu roku, kdy tržby deseti největších společností rostly o 4,9 %, dosahoval růst ve finančním roce 2012 pouze 4,3 %. Zatímco Wall-Mart zvýšil svůj náskok před ostatními, Carrefour, který dříve zastával druhou příčku v celosvětovém žebříčku, se propadl na čtvrté místo, což lze přičítat několikaletému propadu tržeb, za kterým od července 2011 stojí zejména diskontní řetězec Dia. Tesco letos postoupilo na druhou příčku zejména díky tomu, že ve Spojených státech ukončilo projekt Fresh and Easy.

„Celosvětové výnosy zaznamenaly růst zejména proto, že výnosy více než 80 procent z 250 předních maloobchodních řetězců (199 společností) rostly. Je zajímavé, že letošní studie poprvé zaznamenala, že některé přední maloobchodní řetězce rozprodávaly svůj majetek, aby byly schopny toto pro obchodníky náročné období překonat a udržely zisky,“ konstatoval Ira Kalish, ředitel oddělení spotřebitelského průmyslu v Deloitte ve Spojených státech.

10 největších maloobchodních řetězců
Pořadí Název společnosti Země Výnosy z maloobchodního prodeje v roce 2012 (v milionech USD)
1. Wal-Mart Stores, Inc. USA 469 162
2. Tesco PLC Velká Británie 101 269
3. Costco Wholesale Corporation USA 99 137
4. Carrefour S.A. Francie 98 757
5. The Kroger Co. USA 96 751
6. Schwarz Unternehmens Treuhand KG Německo 87 236
7. Metro AG Německo 85 832
8. The Home Depot, Inc. USA 74 754
9. Aldi Einkauf GmbH & Co. oHG Německo 73 035
10. Target Corporation USA 71 960

Zdroj: 2014 Global Powers of Retailing

„Oproti zahraničním trhům má maloobchodní trh v České republice určitá specifika, mezi jednotlivými řetězci panuje ostrá konkurence a zákazníci silně reagují na nabízené slevy. Toto na maloobchodníky vytváří tlak, který se projevuje mimo jiné i ve vztazích s dodavateli a v konečném důsledku podněcuje diskuzi o novelizaci právní úpravy regulující praktiky obchodních řetězců, jež je nyní zakotvena v zákoně o významné tržní síle,“ komentoval specifika českého maloobchodního trhu advokát Ambruz & Dark/Deloitte Legal Aleš Kubáč, který se na oblast maloobchodu dlouhodobě specializuje a dodal: „Ze stejného důvodu se stále důležitějším stává téma kvality a zdravotní nezávadnosti potravin a informování spotřebitele o složení potravin, přičemž tato témata jsou reflektována v legislativních iniciativách v České republice i na úrovni Evropské unie. Maloobchodníci tak čelí a i nadále budou čelit zpřísňujícím se regulatorním podmínkám pro jejich podnikatelskou činnost.“

Čtěte také:

Aktuální problémy instore komunikace

Budoucnost maloobchodu v ČR: Víc luxusu, ale i lokálních značek a nové koncepty