Jiří Karpeta: Čeští studenti patří ve světovém měřítku k těm nejlepším

ředitel divize vývoje společnosti Microsoft Jiří Karpeta

ředitel divize vývoje společnosti Microsoft Jiří Karpeta Zdroj: microsoft

Čím dál tím víc tuzemských studentů se hlásí do celosvětové soutěže Imagine Cup, kterou pořádá Microsoft s cílem podpořit projekty s ambicí řešit globální problémy. Navigační systém GINA, finalista loňského ročníku, posloužil záchranářům na Haiti nebo pomáhal v Japonsku.

Také letos se české týmy umístily v první desítce. Ředitel divize vývoje společnosti Microsoft Jiří Karpeta (na snímku) je o potenciálu českých studentů přesvědčen. Co podle něj českým vysokým školám však stále chybí, je propojení s praxí.

* E15: Imagine Cup podporuje studentské projekty, které navrhují nové využití informačních technologií. V jakých kategoriích studenti soutěží?

Soutěžní kategorie každoročně mírně upravujeme podle aktuálního vývoje na trhu. Vždy je ale cílem vytvořit projekt, který dokáže řešit globální problémy dnešního lidstva, přichází s řešením, jež pomůže lidem v rozvojových zemích, záchranářům při živelních katastrofách nebo lékařům při léčení civilizačních onemocnění. V rámci Imagine Cupu 2011 mohli studenti soutěžit s návrhy softwaru, počítačových her, videí, aplikací pro nový Windows Phone 7, systémy spojující software s hardwarem nebo s opensource řešeními.

* E15: Loni i letos se čeští studenti dostali se svými projekty mezi nejlepší týmy světa. Jak hodnotíte práce českých soutěžících v porovnání s finalisty z jiných zemí?

Čeští studenti vynikají svou kreativitou, zápalem a soutěživostí, což se odráží i v každoročně velmi dobrém umístění českých týmů na mezinárodním finále. Důkazem toho je nárůst zájmu studentů o soutěž v řádu více než deseti procent ročně. Stejně tak máme radost, že studenti mají zájem propojit své soutěžní projekty s diplomovou, bakalářskou či seminární prací, ale také pracují na svých projektech i po skončení soutěže. Snaží se je dále rozvíjet, hledat pro ně komerční uplatnění, rozvíjejí své manažerské schopnosti v rámci Microsoft inovačního centra a podobně. Ukázkou toho, že to opravdu funguje, je projekt GINA, který před rokem uspěl se svým navigačním zařízením a dnes jej využívají záchranáři při živelních katastrofách po celém světě. To, že má Česká republika každoročně na mezinárodním finále nejedno zastoupení, a to, že každoročně sbíráme pěkná umístění, dokazuje, že naši studenti patří k těm nejlepším.

* E15: Je podle vás odliv mozků nejen z České republiky, ale i z Evropy skutečnou hrozbou? Jak tomuto trendu čelit?

Poptávka po šikovných vývojářích a odbornících na IT je vysoká a je pravda, že čeští experti často odcházejí do zahraničí za příležitostí vyššího výdělku. V naší společnosti se proto snažíme studenty podporovat již od útlého věku a ukazovat jim, že právě Microsoft pro ně může být zajímavým zaměstnavatelem.

* E15: Vy sám jste absolventem ČVUT v Praze. O Elektrotechnické fakultě se traduje, že ji dokončí jen ti nejsilnější. Je podle vás náročnost českých technických oborů na místě?

České školy patří z hlediska objemu studia k nejnáročnějším v Evropě, nicméně stále tu vidím problém v nedostatečném propojení s praxí. To je i důvod, proč se snažíme maximálně zapojovat studenty do našich aktivit, pořádáme různé soutěže nebo v rámci programu DreamSpark nabízíme studentům i učitelům možnost bezplatného využívání softwarových nástrojů. Právě to nás motivovalo i k otevření laboratoře interoperability na ČVUT, v rámci které mohou studenti testovat spolupráci informačních systémů, mohou řešit problémy, s nimiž se firmy v praxi skutečně potýkají.

* E15: Jsou technologie stále spíš mužskou doménou? Například na projektu GINA participovala i jedna studentka…

Je pravda, že spousta dam se oboru IT vyhne obloukem, ale mám radost, že se tato situace mění a podíl žen jak v IT firmách, tak v technických univerzitách každoročně roste. V rámci Microsoftu jsme právě s cílem zatraktivnit IT pro ženy odstartovali iniciativu Opening Windows, jež je určena ženám, které se chtějí posunout dále na své kariérní dráze, ale chybí jim k tomu například kontakty, nedostatečný networking a podobně.

Čeští finalisté Imagine Cupu 2011

Bronzovou medaili získal WickedTeam Davida Jozefova, Martina Wilczáka a Michala Zachariáše. Tým z Fakulty informačních technologií na VUT v Brně oslovil porotu hrou Firefighters, která se soustředí na zajištění udržitelnosti životního prostředí skrze hašení lesních požárů a záchranu životů civilního obyvatelstva. Sedmý se umístil tým Celebrio Software z Fakulty informatiky Masarykovy univerzity zastoupený Martinem Novákem, Petrem Kuncem, Pavlem Smolkou a Janem Volmutou. Studenti uspěli se speciálním operačním systémem navrženým zejména pro starší uživatele se zhoršeným zrakem, motorikou a strachem z počítačů.

O autorovi| Martin Kalivoda, Autor je spolupracovníkem redakce