Okamurova cesta na hrad

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Profimedia.cz

Není tomu tak dávno, co jeden z hlavních zpravodajských serverů vyhlásil anketu ohledně toho, koho by si Češi představovali na Hradě jako budoucího prezidenta.

Jelikož existuje reálná šance, že příští prezident bude zvolen v referendu, je uspořádání této ankety zcela na místě. Důvtipný redaktor, zběhlý ve vnitropolitické situaci, vybral stálice české politické scény, o kterých se v souvislosti s kandidaturou uvažuje (Švejnar, Zeman, Němcová), doplnil je starými i novými morálními autoritami (Bobošíková, Halík, Babiš) a přidal pár exotů, aby článek nebyl tak o ničem (Remek, Gott, Okamura).

Každý správný článek ovšem musí mít úderný titulek, proto se text objevil s úvodním výkřikem: „Okamura, Zeman? Hlasujte, koho byste v přímé volbě zvolili na Hrad.“ Teprve potom začala ta pravá legrace. Někdo se nápovědy v titulku chytnul a usoudil, že mediálně aktivní mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je natolik atraktivní osobou, že by stálo za to jeho kandidaturu podpořit (buďme optimisté a zavrhněme možnost, že to všechno myslel jako recesi).

Čtěte také: Téměř dvě třetiny Čechů jsou pro přímou volbu prezidenta


Odkaz na hlasování, kde se Tomio od začátku držel v zádech expremiéru Fischerovi, pak začal kolovat na sociálních sítích a jako každý správný internetový mem se šířil rychlostí blesku. Okamura nakonec sice skončil druhý, samotný počet hlasujících však považoval za dostatečný důvod k tomu, aby rezignoval na funkci mluvčího Asociace a vrhl se po hlavě do veřejného života. A jak je jeho dobrým zvykem, začal mluvit úplně o všem.

Rozhovory na požádání na jakékoli téma poskytoval odjakživa, ale aby tento stav legalizoval a rozvinul do podoby předvolební kampaně, pořídil si partičku PR specialistů (např. zpívajícího bubeníka Víťu Vávru) a objíždí republiku – kdyby povinnost zavolala, ať má u voličů připravenou půdu. Dobré umístění Tomia v pseudoreferendu iDnes. cz se dalo čekat – zvláště u Čechů, kteří si za nejlepšího ze svého středu zvolili neexistujícího Járu Cimrmana.

Měl by vlastně iDnesu poděkovat, protože nebýt toho, že byl do primárního výběru zařazen (navíc s titulkovým bonusem), dál by se dnes potil ve své kanceláři a lákal turisty do Prahy. Nevíme, zda se Tomio Okamura na Hrad podívá jinak než právě s turisty a na nádvoří. Ve veřejném povědomí ovšem navždy zůstane teorém zvaný Okamurova břitva: Pokud pro nějaký jev existuje vícero vysvětlení, je nutné se vyjádřit ke všem.