Podnikatele letos čeká hlášení k DPH a nový zákon o zakázkách

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Rok 2016 přinese velkým i malým podnikatelům změny, které pro ně budou administrativně náročné, zvýší jim náklady, a tím zvednou i ceny pro zákazníky. A výrazně vzroste riziko sankcí.

Povinnosti vyplývající z kontrolních hlášení k dani z přidané hodnoty a zcela nového zákona o veřejných zakázkách proto firmy i živnostníci vnímají negativně. Zda začne od poloviny roku platit i elektronická evidence tržeb, není jasné.

První novou povinnost vůči státu podnikatelé letos pocítí v únoru. Od pětadvacátého začnou podávat finanční správě kontrolní hlášení daně z přidané hodnoty – fyzické osoby čtvrtletně, právnické měsíčně. Půjde o zcela nový druh daňového přiznání. Za nedodržení striktně daných termínů budou hrozit pokuty až padesát tisíc korun.

Vůbec nejspornější je to, že se proti sankcím nebude možné nijak odvolat. Vládu za to kritizují nejen ODS a TOP 09, ale i komunisté. Opozice neúspěšně prosazuje novelu, která by opatření o rok odložila. Znovu to zkusí na lednovém jednání Poslanecké sněmovny. Skupina senátorů už napadla hlášení ústavní stížností.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) jsou povinná hlášení dokonce důležitější než elektronická evidence tržeb. „Jde o klíčové opatření v boji proti organizovanému zločinu, organizovaným daňovým únikům. Karuselové obchody každý rok okradou stát o osmdesát miliard korun,“ řekl.

Velmi citlivá databáze

Podle novely zákona o DPH, kterou se Babišovi podařilo loni na jaře protlačit parlamentem, bude každý podnikatel pravidelně vypisovat seznamy, od koho a za kolik nakupoval a komu a za kolik prodával.

Svoje dodavatele a zákazníky tedy podrobně identifikuje. Uvede číslo každé faktury, datum povinnosti přiznat daň, základ daně a její výši, a rovněž označí zboží, které nakoupil čí prodal.

Další novinky roku 2016Další novinky roku 2016 | E15

„A protože tohle bude dělat čtvrtletně nebo i měsíčně, bude se ve finanční správě vytvářet dokonalý přehled o jeho podnikání, o obchodních kontaktech, o cenách, za které nakupuje i prodává,“ uvedl předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek.

Vedle zvýšených nároků na administrativu, na níž si firmy a živnostníci najmou účetní a daňové poradce, utratí další peníze za speciální software.

„Finanční správa si bude vytvářet databáze, v nichž bude stačit zadat několik parametrů, aby se o komkoli dozvěděla podrobnosti. Tyto informace se velmi pravděpodobně budou v rámci konkurenčního boje zneužívat, budou se prodávat a krást. Lepší podporu korupčního prostředí si nelze představit,“ dodal Bábek.

Stát za nic neodpovídá

Kromě toho, že podnikatelé nebudou moci proti pokutám podat žádný opravný prostředek, ponesou odpovědnost ne za odeslání hlášení, ale za jeho doručení. A výhradně elektronickou cestou.

Pokud finanční úřad nedostane z jakýchkoli důvodů hlášení včas, automaticky udělí pokutu deset tisíc korun. V takovém případě bude muset firma nebo živnostník stihnout podat hlášení do pěti kalendářních dnů. Jinak zaplatí padesát tisíc.

Co vadí podnikatelůmCo vadí podnikatelům | E15

„Je to bič na malé podnikatele a živnostníky, pokuty pro ně mohou být likvidační,“ míní Bábek. Stát přitom sám sobě dává na všechno třicetidenní lhůtu a sankce za neplnění povinností si neukládá žádné.

Šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček věří, že na základě jednání s ministerstvem financí se podaří u sankcí zmírnit jak v jejich výši, tak časový režim nárokování.

Řada nových paragrafů

Další náklady na poradce přinese firmám zcela nový zákon o veřejných zakázkách, který má začít platit nejpozději od poloviny dubna. Místo současných asi 130 paragrafů jich bude obsahovat přes 260.

Ministerstvo pro místní rozvoj ujišťuje, že norma výrazně zrychlí přidělování státních peněz soukromým subjektům a zruší překážky, kterými byli úředníci při rozdělování milionů a miliard dosud svázáni. „Zadavatelům poskytne větší pravomoci, současně jim nařídí postupovat transparentně a přiměřeně,“ tvrdí šéfka rezortu Karla Šlechtová.

Navrhovaný zákon opakovaně napadla Hospodářská komora ČR. Podle ní je chyba, že i nadále se bude soutěžit „na cenu“ a nebude se v reálu posuzovat například to, jakou má věc životnost nebo záruku.

„Není trochu divné, že podnikatelé chtějí tvrdší podmínky než předkladatelé zákona? Odpověď zní ne. Chceme poctivé soutěžení a účelné vynakládání veřejných prostředků, které do rozpočtu posíláme prostřednictvím daní,“ konstatoval prezident komory Vladimír Dlouhý.

Změny bez odezvy
Zvýšení minimální mzdy z 9200 na 9900 korun zatím s ohledem na růst výkonnosti a tím i mezd probíhá u malých a středních firem bez větších emocí. Jednoznačně ale zaznívá, že další zvýšení se musí vázat nikoli na politický handl, ale na ekonomické ukazatele. Navzdory tomu už premiér Bohuslav Sobotka avizoval, že minimální mzdu chce letos zvýšit alespoň na 11 tisíc hrubého.
Bez větší kritiky zůstává i rozšíření reverse charge (přenesení daňové povinnosti z dodavatele na odběratele) o prodej nemovitostí.

Kontrolní hlášení DPH: kompletní přehled