Radiokomunikace budou certifikovat televize pro novou normu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: CES 2012 - Samsung Smart TV via Flickr

Za pět let by měl v Česku začít přechod ze stávajícího formátu zemského digitálního televizního vysílání DVB-T na výkonnější formu DVB-T2. Přestože již dnes se na trhu objevují televizory, které údajně umí fungovat v novém formátu, podle expertů z Českých Radiokomunikací tomu tak často není. Firma provozující tři sítě pro televizní a rozhlasové vysílání v tom chce učinit pořádek.

Při přechodu na DVB-T2 hodlá fungovat jako certifikační autorita a ve spolupráci s výrobci a prodejci televizorů vydávat potvrzení, že daný přístroj si s novým formátem poradí. „Cílem je, aby na trhu byly jasně identifikovatelné televizní přijímače, které budou plně kompatibilní s novým standardem vysílání a diváci měli jistotu správnosti volby.

Certifikace bude nutná hlavně na začátku procesu přechodu, protože se jedná o relativně novou technologii,“ řekl deníku E15 ředitel ČRa pro regulaci Marcel Procházka. Ve finále totiž bude záležet na tom, jaké kódování obrazu se pro nový formát použije. Vše nasvědčuje tomu, že jím bude ten označovaný jako HEVC.

Jak bude konkrétní certifikát či označování televizorů vypadat, o tom zatím radiokomunikace s výrobci televizorů a set-top boxů jednají. Firma je nyní ve fázi testování řady přístrojů a s výrobci řeší případnou nekompatibilitu. „Podobným způsobem bude postupováno při zajišťování kompatibility televizních přijímačů i v Německu, kde bude zahájen přechod na vysílací standard DVB-T2 s kodekem HEVC v červnu 2016,“ dodal Procházka.

Podobná aktivita fungovala i před několika lety při přechodu z analogového na digitální TV vysílání. Server o televizním a rozhlasovém vysílání DigiZone.cz od roku 2006 uděloval ochrannou známku „Umí dobře česky“ pro set-top boxy, které měly český manuál i menu a zobrazovaly správně českou diakritiku.

Martin Gebauer: Hledáme nové cesty včetně internetu věcí