Shopper Marketing v digitální éře

z konference

z konference Zdroj: Blue Events

Jak co nejefektivněji oslovit spotřebitele přímo v maloobchodě prostřednictvím digitálních médií? Hledání nových cest k zákazníkovi bylo tématem konference Retail in Detail/Shopper Marketing, která se konala dne 27. září 2011 v hotelu Olympik Artemis v Praze.

V rámci prvního bloku zřejmě nejvíc zaujal Miroslav Černý, který se na příkladech konkrétních zkušeností obchodního řetězce Tesco zamýšlel nad tím, co má větší vliv na nákupní rozhodování, zda tradiční média nebo in-store komunikace. Komunikace chápaná jako „kobercový nálet“, která se projeví uvedením až šesti sdělení na jednom akčním POS nemůže být podle Černého funkční. Téma dopadů zalistování značkových výrobků v diskontech, včetně doporučení vycházejících z konkrétních dat řetězců Lidl a Aldi na německém a rakouském trhu přinesl příspěvek Jochena Hartla z GfK Austria.

Klíčový řečník, který zahajoval druhý blok. A Hugh Boyle, Global Digital Director Ogilvy Action z Velké Británie posluchače rozhodně nezklamal. Zdůraznil, že o formách marketingu a tempu změn rozhodují lidé a jejich připravenost, nikoliv technologie a jejich dostupnost, klíčové je proto správné načasování inovací. 40% populace do 35 let kontroluje Facebook na mobilním telefonu, jakmile se ráno probudí. Nikoliv proto, že by byli fascinováni touto technologií, ale proto že její použití jim přináší nějakou novou hodnotu. Na mnohých příkladech pak ukazoval, jak se komunikace produktů a značek musí přizpůsobit kontextu způsobu života a životních situací spotřebitelů.

Navazující řečníci mluvili o tom, jaké výsledky to může přinést na českém trhu. Jan Gažovský ze společnosti Electro World ukázal, jak lze efektivně kombinovat výhody on-line a off-line marketingu a zdokumentoval, jak modernizací prodejen v součinnosti se zapojením chytrých vyhledavačů prodá Electro World výrazně vyšší počet drahých produktů. Robert Janča odprezentoval příběh znovuzrození značky Botas. Posluchačům potvrdil, že se správným nadšením a nasazením lze v e-shopu prodávat i drahé zboží s vyšší marží a že rozhodně není nutné pracovat se slevami.

Konferenci uzavřel odpolední diskusní blok vedený Tomášem Drtinou z Incoma – GfK. V něm zazněly informace o novém restartu Category Managementu u nás pod hlavičkou pracovní skupiny při ECR ČR/SR, a došlo i na případové studie optimalizace výrobků z kategorie ústní hygieny od GlaxoSmithKline a znovuoživení značky Lindt v prodejnách prostřednictvím relevantního příběhu sdíleného nástroji POS.