Simona Rupešová: Zájem o práci v arabských zemích neupadá

Simona Rupešová pracuje v oboru lidských zdrojů jedenáct let. Nejprve zprostředkovávala práci českým zdravotníkům ve Spojených státech, ale nároky na kvalifikaci a byrokracie řadu lidí od zaměstnání v USA odrazovaly. Proto se její pozornost obrátila opačným směrem – začala nabízet práci v arabských zemích, kde jsou i vzhledem k tamním náboženským tradicím nemuslimští zdravotníci vítáni.

* E15: Kam nejčastěji českou pracovní sílu „dodáváte“?

Úplně nejčastěji do Saúdské Arábie – výdělky jsou zde nejvyšší a zároveň je zde stále velký počet neobsazených míst. Dále je to Katar a Spojené arabské emiráty.

* E15: Je jednodušší nabízet českým zdravotníkům pracovní místa právě v arabských zemích?

Oproti Spojeným státům a západoevropským zemím, kde jsem v začátcích svého podnikání zprostředkovávala práci Čechům se specializací ve zdravotnictví, nejsou v arabských zemích tak náročné legislativní požadavky a ani s uznáváním vzdělání tam nejsou tak složité podmínky. USA i jiné země si hlídají počet pracovníků vstupujících na pracovní trh a mají velmi striktní představy, kdo se smí zapojit a kdo ne. Naopak arabské země, speciálně v oboru zdravotní sestra, mají historicky velice málo vlastních pracovníků. Může za to náboženství, islám nedovoluje pracovat vdané ženě přes noc, sahat na cizí muže a podobně. To vše způsobuje nedostatek zdravotních sester. Legislativa tady naopak pomáhá tomu, aby se sestry a ostatní personál do těchto zemí dostaly bez překážek. Hlavně Saúdská Arábie má neustálý požadavek a hledá nové zdravotníky. Je to dané ročními kontrakty pro zahraniční personál, růstem arabského obyvatelstva a stavbou zdravotnických zařízení. K arabským zemím mne dovedla právě jednoduchost při zprostředkování práce.

* E15: V jakých profesích najdou Češi nejčastěji uplatnění?

Mohu mluvit jen za Eurostaff, a tím pádem jde hlavně o zdravotníky. Nejžádanější jsou především zdravotní sestry, intenzivistky a fyzioterapeutky.

* E15: Jak se u nás v současné době vyvíjí poptávka po práci v zahraničí, konkrétně v arabských státech?

Vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie je nejklidnější zemí v regionu a nepředstavuje pro zahraniční pracovníky tolik problémů jako například Egypt, Tunis, Libye nebo Sýrie, je poptávka stále velká a zdravotníci mají i nadále zájem do těchto zemí cestovat.

* E15: Co by měl umět zájemce o pracovní cestu?

Tak v první řadě musí být vybaven jazykově – požadavek zaměstnavatele je střední úroveň angličtiny, arabština požadována není. Uchazeč musí mít dobré vzdělání, nejlépe vyšší odbornou školu, vysokou školu nebo alespoň specializaci. Velmi pomůže praxe ve zdravotnictví a trochu dobrodružná povaha.

* E15: S jakými zásadními kulturními rozdíly je v případě výkonu profese v arabských zemích nutno počítat?

V pracovním prostředí je jedinou odlišností islámská kultura a respekt k muslimům. V arabské nemocnici musí pacient mít prostor pro modlitby, pro muslima je také důležité zachování intimity těla, takže zdravotník musí respektovat zahalení. I mimo pracovní prostředí je nutné nosit abaju, oblečení kryjící vlastní oblečení a siluetu těla. Žena nesmí v Saúdské Arábii řídit auto, nesmí být viděna s cizím mužem například v restauraci, nesmí pít alkohol a jíst vepřové maso.

* E15: S jakými překážkami se musíte při výkonu své profese nejčastěji potýkat?

Vzhledem k tomu, že jsem v Česku začínala jako úplně první agentura se specializací na zdravotnický personál umisťovaný do Saúdské Arábie, bylo nesmírně obtížné zvládnout veškeré nutné dokumenty. Zařídit včas pracovní víza, když tu ani nebyla saúdskoarabská ambasáda a spousta úřadů ani nebyla schopná vydat určité požadované dokumenty pro arabské nemocnice, nebylo zrovna jednoduché. Za dobu, co v oboru podnikám, se situace ovšem velmi zlepšila. Ambasáda Saúdské Arábie je už dávno otevřená a my jsme si vybudovali systém, jak lidem usnadnit získání potřebných dokumentů. Ekonomické a personální překážky byly také na počátku velmi podstatné, ale díky zkušenostem v tomto oboru si dovolím říci, že relativně vše už máme vyřešené a našli jsme ty správné cesty.

Eurostaff CZ

Personální agentura byla založena v roce 2000. Jako první v ČR zajišťovala kompletní administrativní a výukový servis pro zdravotníky, kteří se rozhodli vycestovat pracovně do zahraničí. Úzce spolupracuje s Českou asociací sester.

Autor je spolupracovníkem redakce