Společnosti vnímají firemní školky jako dobrý zaměstnanecký benefit

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Státní mateřské školy neposkytují dostatek míst pro děti a to ve značné míře omezuje ženy, které by se rády vrátily do zaměstnání. Řešením mohou být firemní školky, jež firmy i jejich pracovníci vnímají jako dobrý zaměstnanecký benefit.

„Firemní školka patří do kultivované společnosti a postupně si to čím dál více firem uvědomuje. Zaměstnavatel tím dává jasný signál zaměstnanci, že tady se s ním počítá jako s člověkem a ne pouze robotem potřebným ke generování zisku,“ říká Martin Navrátil, jednatel společnosti Firemní školky a místopředseda Asociace provozovatelů soukromých a firemních školek ČR.

Na přání zaměstnanců

V Česku v současnosti funguje zhruba 30 firemních školek či miniškolek, kromě Prahy také v Jihomoravském, Libereckém a Moravskoslezském kraji. Celkově je navštěvuje kolem jednoho tisíce dětí. Obvyklá kapacita firemní školky je 25 dětí.
Jednou z nich je i mateřská školka PampeLiška v Praze 10. Jejímu zřízení předcházel celofiremní průzkum zájmu zaměstnanců o tuto službu. „Pronájem určité kapacity soukromých školek, které jsou v přijatelné vzdálenosti od sídla firmy, jsme porovnali s vybudováním vlastního zařízení v pronajatých prostorách a výsledkem bylo rozhodnutí o investici do vlastního denního centra,“ prozrazuje Olga Boukalová z Českomoravské stavební spořitelny. Měsíční „školkovné“ je zde 14 tisíc korun. V průměru se měsíční částka placená rodiči pohybuje od 1500 do pěti tisíc korun. „Nákladová částka na dítě je obvykle mezi osmi až deseti tisíci korunami. V případě drahých pronájmů v business centrech se cena na dítě adekvátně prodražuje. Zaměstnavatel většinou přispívá 60 až 80 procent,“ upřesňuje Martin Navrátil.

Z nedostatku nabídky

Na českém trhu působí několik firem, které nabízejí komplexní služby v oblasti firemních mateřských škol. Martin Navrátil, jednatel společnosti Firemní školky, popisuje, co ho k této problematice přivedlo: „Naši první školku jsem otevřel tak trochu z nouze, neboť se náš první syn před lety nedostal z kapacitních důvodů do státní mateřské školy. Rozhodl jsem se tedy otevřít v místě bydliště školku soukromou. To se v rekordně krátkém čase necelých tří měsíců podařilo, a to včetně výstavby mobilní montované dřevostavby, ve které dodnes úspěšně provozujeme rejstříkovou školku pro 23 dětí. Následně mne jeden z našich rodičů, zaměstnanec Českomoravské stavební spořitelny, oslovil, jestli bychom se zúčastnili výběrového řízení na jejich firemní školku, ve kterém jsme posléze zvítězili.“ Po firemní školce pro ČMSS následovaly další projekty – mateřská škola Akademie věd ČR a školka pro finanční skupinu J&T. V průběhu roku 2012 chystá společnost dokončit další tři provozy.

Pro efektivnější práci

Šárka Takáčová z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd, kde firemní školka funguje již déle než rok, si pochvaluje nejen kvalitní pedagogickou péči a praktické umístění školky, ale poukazuje především na největší výhodu, kterou školky přinášejí – možnost rychlého návratu do pracovního procesu: „Pro mladé vědecké pracovníky, respektive hlavně pracovnice, je návrat do laboratoře poměrně brzy po narození dítěte velmi důležitý, protože ztráta kontaktu s vývojem oboru působí značné problémy.“

Firemní školka J&T byla otevřena v červnu 2011. „Jsme velmi mladá společnost, co se týče stáří našeho týmu. Drtivá většina zaměstnanců je ve věku mezi 30 a 40, rodina a děti jsou tak stále aktuálnějším tématem pro nás pro všechny,“ podotýká Monika Veselá. Firemní školka J&T je otevřena nejen pro zaměstnance J&T, ale také pro pracovníky společností z okolních firem a veřejnost. Do budoucna hodlá prostřednictvím Nadačního fondu J&T nabídnout omezený počet míst ve školce také sociálně slabým matkám.

„Školku jsme se rozhodli otevřít jako jednu ze zaměstnaneckých výhod. Chceme hlavně rodičům, kterým končí rodičovská dovolená, usnadnit návrat do práce,“ doplňuje Helena Kuklíková, personální ředitelka společnosti Seznam.cz, pro jejíž zaměstnance funguje firemní školka Seznámek s kapacitou 23 dětí od listopadu loňského roku.

Na podporu rozvoje

Pomocnou ruku společnostem, které nad zřízením firemní školky uvažují, nabízejí firmy sdružené v nově vzniklé Asociaci provozovatelů firemních a soukromých školek ČR. Martin Navrátil ji založil s cílem hájit zájmy zřizovatelů, provozovatelů a v neposlední řadě i klientů samotných, tedy dětí. Asociace, jež má aktuálně osm členů, poskytuje bezplatně konzultace k tématu vybudování firemní školky. „Nastíní výhody a nevýhody různých řešení a je schopna zájemce provést celým procesem zřízení školky včetně přípravy žádosti o dotaci z fondů EU či registrace do Rejstříku škol a školských zařízení,“ dodává Navrátil.

Autorka je spolupracovnicí redakce