Správné hospodaření a zodpovědnost jako prevence problémového hraní

Zdroj: Shutterstock

Finanční gramotnost je v posledních letech jedno z nejskloňovanějších témat, které je spojováno s výchovou dětí. A právě s ním je otázka zodpovědného rozhodování jednou z nejdůležitějších věcí, kterou by si měly do života odnést.

Právě  proto projekt Sazky - HRAJ S ROZUMEM společně s neziskovou organizací yourchance na konci října spustily soutěž, která má za cíl tuto dovednost u dětí a mladistvých rozvinout. On-line hra Rozpočti si to! běží do 25. dubna a zapojilo se do ní už 240 týmů. Smyslem interaktivní hry Rozpočti si to! je rozvinout finanční gramotnosti u dětí a mladistvých, ale i jejich rodinných příslušníků a učitelů. Společným cílem pořadatelů, neziskové organizace yourchance a společnosti Sazka, je pak přimět děti k tomu, aby lépe pochopily rozdíl mezi hrou a hazardem a naučily se finanční zodpovědnosti. „Pro Sazku je zodpovědné hraní jedním ze základních pilířů. Zábava s rodinnými rozpočty úzce souvisí, a proto jsme rádi, že jsme spojili síly s neziskovou organizací yourchance a jejím projektem Finanční gramotnost do škol a můžeme tak rozvíjet naše aktivity v prevenci rizikového hraní,“ vysvětluje Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky.

Studenti a mladiství se totiž mohou s hazardním hraním setkat i mnohem dříve než v dospělosti, například prostřednictvím rodičů nebo kamarádů. A protože zodpovědné hraní patří ke klíčovým prioritám Sazky, rozhodla se tento projekt podpořit. „Studenti si díky interaktivní hře Rozpočti si to! nejen osvojí práci s rodinnými penězi, ale pochopí i principy her a naučí se zodpovědně rozhodovat. To jim umožní se v tomto světě do budoucna lépe orientovat,“ říká Veronika Diamantová, tisková mluvčí Sazky.

Interaktivní hra umožní vyzkoušet si „kolik stojí život“ ve světle každodenních situací a jak pracovat s rodinným rozpočtem. Soutěž běží ve webové aplikaci. Hra je určena pro 3-4 členné týmy dětí a učitele nebo lektora a také pro rodinné týmy. Jeden tým se tak může skládat ze spolužáků, kamarádů nebo třeba členů jedné domácnosti. Poté si týmy vytvoří rozpočet včetně jeho jednotlivých položek tak, aby byly na případné nenadálé události dobře připraveny. V průběhu hry následují tři typy úkolů – základní, kreativní a bonusové. Pokud chtějí týmy uspět, musí se věnovat všem třem typům.  Více informací nabídnou stránky rozpoctisito.cz.

Probíhá také EXTRA minisoutěž pro žáky 

Problémové hraní se může rozvinout velmi rychle a důsledky mohou být opravdu vážné. A proto bychom se měli umět rozhodovat zodpovědně, a to nejen ve škole a potažmo v práci, ale i když se jedná o zábavu. A právě tomuto tématu se věnuje minisoutěž, která je určena všem studentům základních a středních škol, kteří mohou soutěžit v týmech i jednotlivě.

Soutěžící mají za úkol vymyslet plakát nebo infografiku se sloganem či heslem, které co nejvýstižněji znázorní rizika související s hazardním hraním u teenagerů. Ať už se rozhodnou pro komiks nebo se pustí do malování či kreslení, měl by výsledný plakát co nejvíce zapůsobit právě na jejich věkové publikum. Zasílat soutěžní výtvory lze až do 28. 2. 2022. Podmínkou účasti v minisoutěži není účast v online hře Rozpočti si to! Vyhlášení vítězů minisoutěže proběhne 6. dubna při závěrečné konferenci v České národní bance, kterou vyvrcholí letošní celosvětová iniciativa Global Money Week v České republice.