STEM/MARK: Mezi celebritami v reklamě vedou Jágr a Trojan

Jaromír Jágr jako marketingová tvář Huawei v Česku.

Jaromír Jágr jako marketingová tvář Huawei v Česku. Zdroj: Huawei

Spojení mediálně známé osobnosti s nějakou značkou nebo i jednorázové účinkování celebrity v reklamě je dnes běžnou záležitostí, jak zjistila v exkluzivním výzkumu pro Strategii agentura STEM/MARK.

Pokud se ptáme, zda toto spojení působí „opravdově“, tj. zda uživatelé věří tomu, že osobnost z vlastní zkušenosti produkt nebo službu doporučuje, odpoví téměř 2/5 internetové populace, že to možné je. Většina (3/4) je zároveň přesvědčena, že spojení se známým jménem značce vždy pomůže zlepšit její prodeje. Ovšem přímé ovlivnění takovým spojením „na vlastní kůži“ a následné zakoupení produktu přiznává málokdo (méně než desetina). Necelá polovina respondentů ale připouští, že produkt nebo služba propagovaná jejich oblíbenou osobností je hned sympatičtější.

Kampaň T-MobileKampaň T-Mobile | archiv

Jestli se při reklamě, kde vystupuje známá osobnost, soustředíme spíš na onu osobnost nebo na produkt, který propaguje, není jednoznačné a populace se tím rozděluje na dvě přibližně stejné skupiny. Ženy na rozdíl od mužů odhadují své větší zaujetí celebritou než produktem. Obecně vyšší míru ovlivnění reklamou spojenou se známou osobností deklaruje nejmladší věková skupina 15–29 let.

Pokud se jedná o konkrétní znalost osobností z reklam, v českém prostředí dominují Jaromír Jágr ve spojení se značkou Huawei (což si spontánně vybaví 13 procent respondentů) a Ivan Trojan s T-Mobilem (11 procent). S odstupem pak následují George Clooney a Nespresso, Gabriela Koukalová s Hamé (oba 5 procent) a dále Václav Postránecký s Billou a Pavel Nový s životním pojištěním (ovšem bez spojení se značkou). Více než polovina dotázaných (52 procent) si však žádnou reklamu spojenou s celebritou nevybaví – týká se to zejména lidí starších 45 let a s nižším stupněm vzdělání.

Lze brát účinkování celebrity v reklamě jako její osobní doporučení, nebo je to čistě jen snaha upoutat divákovu pozornost?Lze brát účinkování celebrity v reklamě jako její osobní doporučení, nebo je to čistě jen snaha upoutat divákovu pozornost? | Repro StrategieJsou vám produkt nebo služba sympatičtější, když je propaguje vaše oblíbená osobnost?Jsou vám produkt nebo služba sympatičtější, když je propaguje vaše oblíbená osobnost? | Repro StrategieVnímáte v takové reklamě více propagovanou značku, nebo spíše osobnost?Vnímáte v takové reklamě více propagovanou značku, nebo spíše osobnost? | Repro Strategie

Výzkum byl proveden 26.–29. 7. 2016 na Českém národním panelu (ČNP) prostřednictvím internetového dotazování na vzorku 510 respondentů. Výsledný soubor reprezentuje internetovou populaci ve věku 15–59 let podle pohlaví, věku, vzdělání a regionu. Základ: Internetová populace, n = 510. Zdroj: STEM/MARK, červenec 2016