Teenagerský sex nebo porod v přímém přenosu? Realita sociálních sítí

Blog Lucie Bednárové

Blog Lucie Bednárové Zdroj: archiv

Kam ten svět spěje? Kde jsou ty časy, kdy si lidé posílali pohlednice a dopisy, těm šťastnějším se dalo jednou za týden v krátkosti zavolat, a pokud jste potřebovali něco urgentního, tak jste zaběhli na poštu a poslali telegram?

Díky rozvoji technologií je svět sice o něco jednodušší a dostupnější, ale také divnější a nebezpečnější. Stále oblíbenější sociální sítě jsou toho důkazem. Nejenže jsme si za několik posledních let zvykli, že je náš život prakticky minutu po minutě sledován, my k tomu ještě sami přispíváme. V dnešní době je naprosto běžné sdělovat o sobě všechno. Ze svých chytrých telefonů i několikrát denně „postujeme“ informace o tom, kde zrovna jsme, co tam děláme a s kým se právě bavíme.

Aby toho nebylo málo, pořídíme si selfie tyč a zasypáváme internetové zdi kamarádů a známých rozjařenými obličeji a pózami na všech možných představitelných i nepředstavitelných místech. Pomyslným vrcholem této potřeby sdělovat světu všechno jsou videa. A ne jen tak obyčejná. Autenticita a síla okamžiku vyhrává na plné čáře, a proto boduje ten, kdo živě streamuje přímo ze svého mobilu či tabletu.

Online bizár

Možnost natáčet a živě vysílat až 90minutová videa začala od jara letošního roku nabízet i nejoblíbenější sociální síť Facebook. Nejdříve se tak stalo ve zkušebním provozu ve Spojených státech amerických, ke kterým se podle Marka Zuckerberga mají postupně přidávat desítky dalších zemí. Facebook se se svou službou Živé vysílání inspiroval od zavedených a čím dál tím populárnějších aplikací, jako je Periscope, který Twitter spustil před rokem, či videoportál YouTube.

Uživatelé jsou nadšeni. Už nyní zaplavují internet videa z bujarých večírků nebo záběry poskakujících či líně se rozvalujících domácích mazlíčků. Výjimkou ale nejsou ani bizarnosti, které mohou druhé pohoršovat, šokovat nebo je přímo obtěžovat. Na internetu se proto už nyní vedou četné diskuse o tom, co možnost streamování ve skutečnosti přinese, a také o tom, kam až jsou někteří schopni zajít.

Pro příklady nemusíme chodit hluboko do minulosti. Začátek týdne patřil jednomu budoucímu tatínkovi z Kalifornie, který přizval doslova celý svět k tomu, aby živě sledoval (a povzbuzoval) jeho rodící manželku. 45minutové video, které pořídil mobilním telefonem a živě ho vysílal přes Facebook, okomentoval větou „Pomozme dostat dítě ven“. Chvíli po zaznamenaném porodu chlapečka mělo video 50 tisíc zhlédnutí a novopečený tatínek přijímal gratulace od facebookových fanoušků.

Radost ze streamování ale asi rychle opustila trojici amerických nezletilých studentů (dvě dívky a jeden chlapec), kteří se rozhodli v aktuálním čase sdílet s ostatními své erotické hrátky. Jejich video nyní zkoumá policie a teenagerům hrozí vyloučení ze školy.

Zatím nejděsivější video však pořídila 19letá Francouzka, která v polovině minulého týdne v přímém přenosu přenášeném přes Periscope skočila nedaleko Paříže pod kola jedoucího vlaku a na místě zemřela. Na nečekanou „podívanou“ si přitom předem pečlivě nalákala publikum.

Zbývá tedy vrátit se na začátek tohoto blogu a položit si znovu klíčovou otázku: Kam ten svět spěje?

Lucie Bednárová pracuje jako novinářka od roku 2009. Dlouhodobě se věnuje problematice EU, o které píše v tuzemsku i zahraničí. Od roku 2011 vede redakci webového portálu EurActiv.cz. S měsíčníkem Strategie spolupracuje od roku 2015.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.