Téměř sto milionů Číňanů bude letos studovat online

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V zemích s rychle rostoucími ekonomikami strmě roste poptávka po kvalifikovaných pracovnících s odborným vzděláním. Čína, která je jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě, se potýká s vážným nedostatkem kvalifikované pracovní síly, řešením je studium přes internet, podle odhadů se pro něj v letošním roce rozhodne až 11 procent Číňanů ve věku 15 až 59 let.

Na konferenci s tématem budoucnost online vzdělávání pořádané institutem CEMI pod záštitou asociace EADL, která se konala 20. – 22. května v Clarion Congress Hotelu, k tomuto tématu hovořil Dr. Bin Bai z pekingské Normal University.

Číňané si stále častěji volí studium přes internet. Ačkoli existují náznaky toho, že je čínský pracovní trh vysokoškoláky přesycen (o čemž svědčí zvyšující se nezaměstnanost této skupiny a klesající průměrný příjem), v důsledku pokračujících změn v hospodářství a demografickém rozvržení populace se Čína bude do roku 2020 potýkat s nedostatkem až 24 milionů kvalifikovaných absolventů středních a vysokých škol.

Současný stav vzdělávání v Číně odráží trendy a vlivy globalizace stejně jako jakékoli jiné průmyslové odvětví. Přesun obyvatelstva z venkova do měst za prací vyvolává řadu důsledků. Jedním z nich je potřeba vzdělanější pracovní síly. Dostupnost nových technologií umožňuje volit alternativní způsoby vzdělávání a Číňané to pochopili.

Dr. Bin Bai z pekingské Normal University k tématu uvedl: “Za posledních deset let se zvýšil počet čínských uživatelů internetu z 8 na 48 procent. Dostupnost a pohodlí studia přes internet vyvolalo mezi Číňany vlnu zájmu.

Potvrzuje to i přehled počtu studentů. V roce 2009 studovalo formou e-learningu 38,8 milionu studentů, o pět let později to bylo již 77,9 milionu, v roce 2015 Čína očekává až 99 milionu studujících přes internet, což je zhruba 11 procent z celkového počtu obyvatel Číny ve věku 15 až 59 let (údaje z šestého sčítání obyvatel Čínské lidové republiky v roce 2010).“

Baiova slova potvrzuje i přehled tržeb vynaložených za online studium. V roce 2009 bylo v Číně za online studium vynaloženo 66 milionů dolarů v roce 2014 to bylo už 160 milionů.