Využíváte slevy na daních? Nabízíme jejich přehled

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

OSVČ mohou při vyplňování daňového přiznání u daně z příjmu fyzických osob využít celou řadu slev. Většinu zvýhodnění je možné uplatňovat měsíčně, jen slevu na manžela či manželku při ročním zúčtování. Významné bonusy existují i u ostatních daní.

Asi nejtradičnějším bonusem, který může využít prakticky každý plátce daně z příjmu fyzických osob (DPFO), je sleva na poplatníka. K výrazné úpravě došlo za Topolánkovy vlády v roce 2008. Zatímco ještě v roce 2007 jste mohli ročně ušetřit pouze 7200 korun ročně, v následujícím zdaňovacím období už šlo o částku 24 840 korun (tedy 2070 korun měsíčně).

V současnosti je sazba stejná jako před osmi lety. Také výše daně z příjmu fyzických osob (DPFO) zůstává na patnácti procentech. Jediný výrazný zásah do systému udělala v posledních letech vláda ODS, TOP 09 a VV (Lidem), která zrušila zmíněné zvýhodnění pro pracující důchodce. Proti se ovšem na základě stížností seniorů postavil Ústavní soud, a tak jej od roku 2014 opět mohou využívat v plné výši i lidé v důchodovém věku.

Pro drobné živnostníky tato sleva v kombinaci s daňovým paušálem často znamená, že na dani z příjmu nezaplatí ani korunu. Příkladem může být bezdětný a svobodný řemeslník, který za rok 2015 vydělal 500 tisíc korun.

Při uplatnění paušálu ve výši 80 procent, je jeho daňový základ, ze kterého vypočítá DPFO, 100 tisíc a roční daň bez slevy 15 tisíc. Po uplatnění slevy na poplatníka 24 840 korun tak neodvede do státní kasy ani korunu. Zároveň dodejme, že tento bonus – na rozdíl od slevy na dítě či vyživovaného manžela/manželku – lze vyžít bez ohledu na to, zda si vedete daňovou evidenci nebo uplatňujete výdaje paušálem.

Kromě zmíněné slevy na poplatníka uplatňují živnostníci nejčastěji slevy na manžela/manželku a na dítě. Sleva na druhého z manželů (vyživovaného) je opět ve výši 24 840 korun ročně. V případě, že jde o držitele průkazu ZTP/P – tedy se zdravotním postižením – může si partner z daní odečíst částku dvojnásobnou: 49 680 korun ročně, tedy 4140 korun měsíčně.

Partner bez příjmů?

V zákoně se dočtete, že slevu uplatňujete na „manžela/manželku bez příjmu“. To ovšem neznamená, že je pro OSVČ aktuální pouze v případě, že jejich životní partner nemá absolutně žádný zdroj příjmů.

Pokud váš partner pobírá dávky státní sociální podpory, dávky sociální péče či pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na péči a sociální služby, ale také státní příspěvky na penzijní připojištění či stavební spoření, slevu na manžela/manželku samozřejmě uplatnit můžete.

Ve stejné skupině jsou pak ještě stipendia pro studenty nebo takzvané „příjmy plynoucí z péče o blízkou nebo jinou osobu, která má nárok na příspěvek na péči podle zákona o sociálních službách“. Pro úplnost dodejme, že podpora v nezaměstnanosti do této skupiny nepatří. Jinými slovy: Ti, jejichž manžel či manželka pobírají podporu, na zmíněnou výhodu nárok nemají.

Na slevy na dani z příjmu mají konečně nárok i sami držitelé průkazu ZTP-P, nebo ti, kdo pobírají částečný nebo úplný invalidní důchod (viz tabulku níže).

Studenti na brigádách
Specifickou skupinou jsou studenti, přivydělávající si během studia. „Nejvíce studentů pracuje v červenci a srpnu. Studenti nejsou během práce limitováni, mohou mít libovolný příjem, ať už při práci na dohodu nebo na standardní pracovní smlouvu,“ upozorňuje daňový expert Petr Gola. Jakých výhod a slev mohou využít, si přečtěte v textu Daně pracujících studentů v deseti bodech.

Zvýhodněním, jež prochází nejčastějšími změnami, je sleva na dítě. Od letošního roku může jeden z rodičů uplatnit slevu ve výši 1117 korun měsíčně na jednoho potomka, 1317 korun na druhé a 1417 korun měsíčně na třetí a každé další dítě. Částky jsou opět dvojnásobné, pokud je váš potomek držitelem průkazu ZTP-P. Vláda navíc plánuje další navyšování těchto částek.

Sleva ovšem zajímá pouze ty, kteří nevyužívají paušální výdaje. Pokud se při výpočtu daně dostane poplatník do záporných čísel, tj. bonus je vyšší než vypočtená DPFO, má dokonce od státu nárok na přeplatek. Více si přečtěte v textu Daňový bonus. Kdo má nárok na vrácení peněz od státu?

Daňová správa ještě příležitostně nabízí plátcům časově omezená zvýhodnění, které mají být úlevou například pro ty, jež postihla živelní pohroma. V přiznáních na rok 2014 se to týkalo podnikatelů, zasažených katastrofální povodní z června 2013. Ti měli nárok na „prominutí úhrady daně z důvodu mimořádné události“.

SPECIÁL: Daně z příjmů za rok 2015