Podcasty, marihuanový byznys a moderní měnová teorie. Co s nimi bude v roce 2020?

Podcast, ilustrační foto

Podcast, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Spotify
Spotify
Marihuana, ilustrační foto
Peníze, ilustrační foto
Stephanie Keltonová
6
Fotogalerie

Pokud jste loni nezachytili vlnu podcastů, to, že marihuana se stala v řadě zemí více tolerovanou rostlinnou a že klasická monetární politika má „moderní“ alternativu, dost možná jste žili na jiné planetě. První dva fenomény se rozšířily mezi širokou veřejnost, třetí zmíněné téma minimálně mezi ekonomickými experty.

O nové síle mluveného slova

Rok 2019 byl rokem mnoha trendů. Jedním z nejsilnějších a nejzajímavějších byla vlna, jakou se podcasty šířili mezi uživatele, kterých přibývá přímou úměrou k počtu chytrých telefonů a zlevňujících datových toků.

Minimálně patnáct let přitom podcasty „frčely“ a frčí tak, že zvukové stopy třeba z rádia jejich šiřitelé nahrají do datových archivů a pak jsou dostupné online. Změna životního stylu a konzumace vzdělávání, zábavy a dalších formátů klidně přímo na ulici z telefonů nebo v bazénu při plavání z chytrých sluchátek ale otevírá podcastům nové publikum.

Loňský rok přinesl i jednu velmi sledovanou podcastovou akvizici. Lídr digitálního audio trhu Spotify koupila společnost Gimlet. Šlo o největší transakci v oboru v historii s cenovkou 230 milionů dolarů. 

Pro Spotify dávají podcasty velký smysl. Pokud totiž služba sdílí umělecký hudební obsah, stále existující nahrávací průmysl často shrábne peníze za licence. Autoři a šiřitelé podcastů nemají dosud tak rozvinutou infrastrukturu kolem sebe a povětšinou jsou rádi, že je jejich obsah dál šířen, klidně i zdarma. 

Gimlet si v průběhu své existence dokázal získat širokou audienci. Produkoval a dál produkuje řadu populárních pořadů a Spotify spolu s firmou získal také jeho celou knihovnu. 

Otázkou pro rok 2020 kolem podcastů bude to, zda se je podobně jako jiné služby jako internetové zpravodajství, televize nebo zmíněná hudba podaří někomu zajímavěji zpeněžit jako placenou službu. První vlaštovky už se objevují. 

O novém liberalismu kolem “trávy”

Začátek roku 2019 byl také ve znamení vlny nárůstu zájmu o marihuanu, ať už jako rostliny vhodné pro lékařské účely, tak pro relaxaci. O aktivní látky z konopí se začaly zajímat velké potravinářské koncerny včetně třeba Coca-Coly nebo velkých globálně působících pivovarů stejně jako lídr tabákového trhu Philip Morris. Především Kanada a pak některé jednotlivé státy USA začaly k marihuaně zaujímat vstřícnější přístup. 

A na tyto impulzy začaly reagovat investoři, ať už do masivního pěstování konopí nebo jeho zpracování a marketování ve všech možných podobách. Marihuanové burzovní indexy letěly nahoru. Největší na marihuanu specializovaná americká obchodní společnost Curaleaf má momentálně tržní kapitalizaci přesahující dvě miliardy dolarů.

Právě tuto firmu bude dobré sledovat. Boris Jordan, který za ní stojí, vedl dříve moskevskou pobočku banky Credit Suisse a dříve v 90. letech pomáhal v roli konzultanta u privatizace řady ruských státních firem. Teď se snaží konsolidovat americký marihuanový trh, tím, že kupuje jednotlivé regionální hráče.    

Bude i v roce 2020 platit, že tabák je out, tráva je in?

O nové monetární politice

Jedním z trendujících slov ve vyhledávačích byla loni “moderní měnová teorie”.

Nabízí relativně ulevující východisko. V zemi, která má svou vlastní měnu, nezáleží na tom, jak vysoké jsou rozpočtové schodky. Tedy aspoň dokud to nezpůsobí inflaci. Podle této teorie - zjednodušeně řečeno - může vláda financovat své potřeby dalším a dalším tisknutím peněz. Bez krytí, bez nutnosti vydávat na to dluhopisy či cokoliv jiného.  

I tato inovace hospodářské politiky má podobně jako podcasty nebo marihuanová móda své zosobnění. Poradkyni amerických demokratů nebo prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse Stephanie Keltonovou. 

Zviditelnění její advokacie této teorie přinesla loni polemika s laureátem Nobelovy ceny za ekonomii a sloupkařem deníku New York Times Paulem Krugmanem. Proti je i investorská celebrita Warren Buffett. 

V zadluženém světě, který po finanční krizi v podstatě tisknul peníze v režimu kvantitativního uvolňování, by šlo o další povolení opasků. Získá letos širší podporu?