Ceny ryb jsou na maximech

Ryby na tržnici v Adenu

Ryby na tržnici v Adenu

Globální ceny ryb se dostaly na nový rekord, protože rostoucí čínský trh rychle zvyšuje spotřebuje dražších ryb a mořských plodů, především tuňáka a ústřic. Navíc rybářům v poslední době poklesly úlovky.

Index cen ryb Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), který mapuje ceny v přírodě chycených a na farmách chovaných ryb a mořských plodů, se v květnu dostal na nový rekord. Index v květnu meziročně vzrostl o 16 procent na 168 bodů, a překonal tak i dosavadní rekord z poloviny roku 2011.

„V následujících měsících pravděpodobně nedostatek některých důležitých druhů ryb udrží ceny na vzestupu,“ konstatovala římská agentura. Změny v jídelníčku Číňanů již způsobily růst poptávky po obilninách a mase a nyní index ceny ryb naznačuje, že stejnou změnou prochází také rybářský trh. Celková hodnota obchodu s rybami by letos měla dosáhnout 130 miliard dolarů.

Rybáři se potýkají s horšími úlovky, protože se ve světových vodách zmenšuje zásoba ryb. Objem chycených ryb by měl letos podle FAO vzrůst jen o 0,9 procenta, zatímco produkce z farem by měla vzrůst o 5,6 procenta. Také ceny ryb z farem, především lososa, rostly rychleji než ceny v přírodě chycených ryb. „Rostoucí poptávku po lososím mase z farem vnímáme jako významný přesun ve spotřebitelské poptávce a jako pozitivní zpráva pro rybí farmy,“ uvedla FAO ve své zprávě.

Čínská spotřeba stojí také za růstem cen ústřic. Za poslední tři roky se ceny ústřic více než zdvojnásobily. „Poptávka z Hongkongu a pevninské Číny v kombinaci s celosvětovým poklesem produkce razantně zvýšila ceny,“ citovala agentura Bloomberg Richarda Hawarda, majitele farmy s ústřicemi východně od Londýna. V Číně roste spotřeba ústřic dvacetiprocentním tempem ročně.