Česká vejce prošetřuje Kobra a Brusel. Firma dluží stovky milionů

ilustrační foto

ilustrační foto

Kdysi jeden z největších chovatelů slepic a producent vajec v Česku, společnost Begokon, dluží věřitelům 700 milionů korun. Od ledna je v konkurzu a vyšetřují ji kvůli podezřením z podvodů. Firma neplatila dodavatelům a údajně podváděla i na daních. Věřitelům dluží celkem 695,4 milionu korun. Ti ji proto poslali do konkurzu.

Mezi věřiteli vyčnívá zejména UniCredit bank Czech republic and Slovakia, která poskytla společnosti Begokon úvěr ve výši téměř 156 milionů korun. Své pohledávky požadují také ČSOB, Komerční banka, či Raiffeisenbank. Drůbežárna neplatila ani dodavateli energií RWE, nebo telekomunikační společnosti T–Mobile.

Pohledávky do konkurzu přihlašují také zemědělské firmy – třeba dodavatel krmiv Argoservis, který nedostal za krmné směsi zaplaceno 45 milionů korun. Desítky milionů požadují také leasingové společnosti. Nikdo z oslovených věřitelů se ale k pohledávkám pro E15.cz vyjádřit nechtěl.

Karusel a zneužití eurofondů?

Aby toho nebylo málo, kromě 40 věřitelů má Begokon v patách také daňové úřady z Česka a Slovenska. Na Slovensku je sesterská firma podezřelá z takzvaného karuselového podvodu. Ten spočívá v podvodech s daňovými vratkami. Společnost na základě falešného účetnictví údajně žádala nadměrné odpočty DPH. Karuselové podvody vznikají tak, že zboží zakoupené v jednom státě bez DPH je v jiném státě prodáno včetně DPH, aniž obchodník odvedl daň.

Vyšetřování se podle zdrojů ze Slovenska přesunulo i do České republiky. Možný podvod prý už vyšetřuje takzvaná daňová Kobra, speciální útvar protikorupční policie pro boj proti velkým daňovým únikům a daňové kriminalitě. „Ministerstvo financí z důvodu zákonné povinnosti zachovávat mlčenlivost nemůže informovat o žádných konkrétních případech,“ konstatuje mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Na vyšetřování se má spolupodílet také Brusel. Evropské komisi se totiž nelíbí nakládání s prostředky z eurofondů, které v minulosti Begokon dostal, a prošetruje proto firmy napojené na Begokon na Slovensku.

Byznys dvou lidí

Zemědělské výrobní družstvo Begokon se zabývalo „bezklecovým“ chovem slepic. Svá bio vejce dodávala do obchodů v Česku, Maďarsku, Slovensku i Polsku. V období 2008 – 2010 patřila společnost mezi největší producenty vajec v Česku. Po problémech, které spustily vyšetřování na Slovensku, ale přišly krachy. Nejdříve na Slovensku, kde loni Begokon propustil 300 zaměstnanců, pak i v Česku. Begokon CZ i Begokon SK přitom ovládá stejná skupina lidí.

Mezi firmami různě majetkově napojenými na Begokon se opakují zejména dvě jména. Čecha Romana Skočdopoleho, který je zapojen v několika subjektech jako třeba Českoněmecká hospodářská komora, a Slováka Vladislava Kozaňáka.

Toho znají zejména pod Tatrami. Podle slovenského obchodního rejstříku vlastní Kozaňák jen na Slovensku 58 firem. Podle tamních médií pokračuje v chovu slepic a prodeji vajec i navzdory krachu a vysokým dluhům Begokonu. K vyšetřování ohledně evropských dotací se nikdy nevyjádřil.

S Kozaňákem ani Skočdopolem se E15.cz nepodařilo spojit, kontaky na ně jsou v podstatě nedohledatelné. Jedinou výjimkou je stránka slovenského Begokonu, uvedené kontakty ale nejsou funkční.