Chalupa: Šetřit se musí, ale ne na úkor návštěvnosti v parcích

Tomáš Chalupa

Tomáš Chalupa Zdroj: ctk

Ministerstvo životního prostředí odmítá spekulace, podle kterých by se finanční úspory v tomto resortu měly týkat podpory návštěvnosti v národních parcích. Peníze se prý dají ušetřit jinde.

„Každá organizace na světě, nejen v České republice, má možnosti redukce financí v oblasti provozních a mzdových nákladů,“ uvedl ministr životního prostředí Tomáš Chlupa. „Není tedy například nutné, nezbytné a žádoucí krátit výdaje například na bezpečnost a značení turistických cest. Naopak, tyto peněžní prostředky by měly být ještě větší,“ dodává. Krácení finančních prostředků na zajištění a podporu bezpečnosti návštěvníků parků prý stejně nepovažuje za účelné. Jako příklad uvádí dvouletou zkušenost s Informační a strážní službou Národního parku Šumava, která ukázala, jak důležitá je, a proto by podle Chalupy bylo její krácení absurdní.

„Finanční úspory jsou samozřejmě nutné, lze k nim ale dojít slučováním organizací ministerstva, snižováním počtu úředníků, nebo redukcí provozních nákladů, nikoli výraznými škrty v podpoře návštěvníků,“ nabízí Chalupa možné oblasti, kde lze šetřit. „Nedovedu si představit, že by jakýkoli ředitel národního parku byť jen uvažoval o krácení financí na podporu návštěvnosti. V takovém případě by se okamžitě objevila otázka, zda dotyčný zastává svůj ředitelský post oprávněně. Jak navíc vyplynulo z debaty s řediteli národních parků, žádný z nich nic takového ani neplánoval,“ uvedl ministr.

Například v národním parku Krkonoše jde na údržbu a značení cest jen pět procent celkového rozpočtu parku. Další desítky milionů korun směřují na podporu návštěvnosti. Ty jsou ale z evropských fondů a na tom se nic nemění. Finančního zabezpečení údržby běžkařských cest se netýká ministerstva, ale zajišťují ho místní obce na své vlastní náklady.