Farmáři podali téměř 27 tisíc žádostí o dotace, o 1000 víc než loni

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 David Tesar

Farmáři letos podali Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (SZIF) 26 867 takzvaných jednotných žádostí, v nichž žádají o hlavní agrární dotace, meziročně téměř o 1000 více, vyplývá ze statistiky, kterou zveřejnil SZIF. Fond očekává, že letos vyplatí dotace ve výši 37 miliard korun, zhruba o dvě miliardy více než loni.

Na jednotném formuláři se zemědělci ucházeli hlavně o přímé platby z EU vyplácené na hektar obhospodařované plochy, včetně doplňkových plateb ze státního rozpočtu na podporu takzvaných citlivých komodit, jako jsou brambory či chmel a další dotace. Na stejné žádosti mohli o zvláštní platbu žádat také zemědělci hospodařící v méně příznivých oblastech. Těm začne fond vyplácet peníze jako prvním v polovině října.

Počet žadatelů o dotace rok od roku roste. Podle mluvčí fondu Kateřiny Böhmové je to patrně tím, že o finanční podporu žádá také stále více rolníků hospodařících na malých výměrách, kteří dříve dotací nevyužívali.

SZIF administruje a kontroluje opatření z Evropského zemědělského záručního fondu (EAGF), Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova (EAFRD) a Evropského rybářského fondu (EFF). Fond zároveň kontroluje, zda jednotliví zemědělci pobírají finanční prostředky oprávněně. Spravuje také národní značku kvalitních potravin Klasa.

Dotace, zejména z evropských zdrojů, jsou v současnosti důležitým zdrojem příjmů tuzemských zemědělců. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až po roce 2004, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských zemí. Dorovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.