Jurečka: Nestihneme spustit fond nepojistitelných rizik, chybí souhlas Komise

Marian Jurečka

Marian Jurečka Zdroj: Michael Tomes, E15

Spuštění fondu těžko pojistitelných rizik pro zemědělce se na začátku nového roku, jak bylo plánováno, nezvládne. V roce 2016 by se ale spustit měl, řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). O spuštění fondu se v Česku mluví již několik let. "Není úplně klíčové v jakém měsíci to bude, ale aby to bylo," uvedl ministr. Podle jeho mluvčího Hynka Jordána bude záležet na tom, kdy se záměrem bude souhlasit Evropská komise.

Do fondu by měli v budoucnu přispívat polovinou peněz zemědělci, zbytek by měl jít ze státního rozpočtu. Mluvčí Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) Vladimír Suchý již dříve řekl, že v případě, že se běžný příspěvek od státu vyčerpá, bude při propadu úrody dotovat zemědělce stát sám. Výše dotace se maximálně bude rovnat hodnotě příspěvků od zemědělců za poslední dva roky před vyčerpáním fondu rizik.

Účast ve fondu by měla být dobrovolná. Zemědělci, kteří se do ní zapojí, budou platit fixní poplatky. Návrh počítá se 150 korunami za hektar orné půdy, chmelnic, zeleniny se závlahovým systém, pícnin a luskovin. Dále to je 20 korun za hektar trvalého travního porostu či sadů. Příspěvek vinařů a pěstitelů zeleniny bez závlahového systému by měl činit 550 korun za hektar ročně. Pojistné by se mělo počítat z veškeré půdy, na které zemědělský podnikatel hospodaří.

Sucho, přívalové deště či povodně

Stát začne peníze vyplácet, pokud se kvůli suchu, přívalovým dešťům nebo povodním sníží úroda o 30 procent proti předchozím pěti letům. „Přičemž nejnižší a nejvyšší hodnota roční produkce se z výpočtu vyloučí,“ doplnil dříve Suchý. Stát má možnost podpořit zemědělce kvůli suchu i z již notifikovaného programu, do roku 2020 jim může vyplatit až 12,25 miliardy korun. O využití těchto peněz by ale musela rozhodnout vláda.

Zemědělce trápilo sucho i letos, podle jejich odhadů tratili 2,6 miliardy korun. Ministerstvo je asi bude částečně kompenzovat, škody už od konce léta sčítá. Ministr nedávno vyměnil šéfa PGRLF. Na konci roku místo Martina Karbana dosadil Zdeňka Nekulu, který dřív působil v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).