Jurečka se dočkal od premiéra pochvaly, o křeslo už přijde jen těžko

ministr zemědělství Marian Jurečka

ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Ministr zemědělství Marian Jurečka
Bohuslav Sobotka
4
Fotogalerie

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) může v klidu vyhlížet konec volebního období. Po dnešním velmi pozitivním hodnocení ze strany premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přijde o křeslo ministra jen velmi těžko. Hodnocení ze strany Agrární komory ale naopak pozitivní není, řadu věcí mu vyčítá.

„Chci ocenit fakt, že na rozdíl od minulosti je ministerstvo řízeno koncepčně a snaží se řešit problémy systematicky,“ uvedl Sobotka. Podle něj se podařilo rezortu splnit podstatnou část věcí, které měla vláda ve svém programovém prohlášení v oboru zemědělství.

K pozitivním věcem podle něj patří snaha o větší ochranu půdního fondu, navýšení podpory na citlivé komodity jako jsou chmel, chov dojnic či cukrová řepa, a pozornost, které Jurečkův úřad věnuje kvalitě tuzemských potravin. Ocenil i snahu Jurečky připravit obor na nadcházející změny klimatu přinášející zejména větší pravděpodobnost sucha a tedy nutnost lépe hospodařit s vodou v půdě. A ocenil i přístup těšnovského úřadu k čerpání dotací z EU.

Podle Sobotky i Jurečky se v posledním roce volebního období úřad zaměří na dokončení návrhu na podporu zemědělců formou zelené nafty, na prosazení vinařského a mysliveckého zákona a podpory chovatelů skotu. „Naší ambicí také je, abychom ještě do konce volebního období sněmovny stihli vytvořit fond (nepojistitelných) rizik,“ podotkl Jurečka.

Agrární komora ale tak pozitivní není. Od nástupu Jurečky – který do té doby působil jako zemědělec na soukromé farmě na Přerovsku – si slibovala více. Očekávala například, že vyřeší zneužívání dominantního postavení obchodních řetězců vůči producentům a zaostávání výrobců vůči firmám staré evropské patnáctky nebo nastaví větší podporu českých potravin s ochranou před dovozy. „Ve všech případech se jedná o běh na dlouhou trať, ale z našeho pohledu se k cíli příliš neblížíme,“ uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.

KOMORA: JUREČKA PODCENIL RUSKÉ EMBARGO A DALŠÍ

Úřad také podle komory v době největší krize oboru od roku 2009 podcenil dopady ruského embarga na tuzemské producenty a ukončení mléčných kvót. Celá řada podpor navíc podle komory přichází pozdě a v některých případech v nedostatečné míře. Také řešení dopadů klimatických změn a sucha má být více koncepční a podpořené konkrétními programy.

Zmatenost pak podle komory vládne u propagace českých potravin. „Projektu Česká potravina se totiž podařilo zatím jen zkomplikovat aktivity samotných potravinářů, přičemž obchodní řetězce budou dál propagovat vše české, ale zároveň cenově zvýhodňovat dovozové zboží,“ míní.