Lesy ČR dají miliardu na úpravu vodních toků, mají zabránit suchu a povodním

Les

Les Zdroj: Michael Tomes/E15

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v posledních třech letech investoval do vodohospodářských staveb na malých vodních tocích 1,5 miliardy korun. Další miliardu chce vydat do roku 2020. Stavby mají pomoci udržet vodu v krajině v době sucha a zabránit záplavám při rozvodnění řek. Letos má podnik v plánu výdaje 300 milionů korun do 330 staveb a drobných úprav na tocích.

Lesy ČR spravují 38 500 kilometrů malých toků, loni podnik na jejich správu vynaložil 459 milionů korun. „Správa toků je pro LČR čistá nákladová položka. Nemáme z toho žádné výnosy,“ řekl generální ředitel Daniela Szórád. Podnik se podle něj nejvíce soustřeďuje na stavby na zadržení vody v krajině a budování protipovodňových opatření. „K financování využíváme kromě vlastních zdrojů také programy a dotace ministerstva zemědělství i EU,“ uvedl Szórád. Například loni podnik na dotacích získal 44 milionů korun.

Firma teď uvažuje o tom, zda by mohla získat nějaký výnos z malých vodních toků tím, že by na nich postavila malé vodní elektrárny. Zatím žádnou elektrárnu na malých vodních tocích Lesy ČR nemají. Podnik na toto téma nyní nechává zpracovat studii. Ta by měla ukázat, jak by elektrárna mohla vypadat, jaké by mohla mít parametry a v jakém typu lokality by mohla vzniknout.

Do roku 2020 plánují Lesy ČR na malých vodních tocích postavit 170 větších staveb. V roce 2017 by měla začít u Nasavrk na Vysočině oprava a dostavba pěti retenčních nádrží a mokřadních rybníků. „Na Frýdlantsku je rozestavěna jedna retenční nádrž, pro dalších 11 v Libereckém kraji je připravena projektová dokumentace,“ uvedl výrobně-technický ředitel LČR Václav Lidický.

Letos podnik začne v Němčicích na Svitavsku stavět za 56 milionů korun suchý poldr, který by měl zachytit případnou povodňovou vlnu. Na dvoukilometrovém úseku Hodonínky v Olešnici na Blanensku Lesy ČR letos nákladem přes deset milionů korun zpevní břehy kamenem a zdmi a rozšíří koryto. Obdobnou stavbu za asi osm milionů korun podnik letos dokončí v Javorníku v Olomouckém kraji. Příští rok by měli stavbaři nákladem 21 milionů korun dokončit protipovodňová opatření na toku Mušlov v Třemešné na severní Moravě.

Lesům ČR patří asi polovina lesů v zemi. Loni firma vytvořila čistý zisk 5,4 miliardy korun po rekordních 6,8 miliardy korun v roce 2014. Letos čeká pokles hrubého zisku o 42 procent na 3,78 miliardy korun, hlavním důvodem je pokles cen dřeva. Podnik také už nepočítá s rozpuštěním rezerv v takové výši jako loni, kdy tak získal asi 730 milionů korun.