Lesy ČR zatím uzavřely jen pětinu smluv z tendru, hrozí komplikace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) podepsal do dneška jen 21 smluv z celkového počtu 117 v několikamiliardovém tendru na lesnické práce a prodej dřeva od roku 2012. Uzavírání smluv na některých částech zakázky blokují podle LČR námitky podávané neúspěšnými účastníky. Podle prezidenta Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMS) Zdeňka Valného kvůli zpoždění v podepisování smluv hrozí to, že bude na trhu nedostatek dřeva a zpracovatelé budou muset propouštět.

Lesy ČR „vyvinou veškeré úsilí pro to, aby eliminovaly časové prodlevy způsobené dobou trvání předběžného opatření a jednáním některých v soutěži neúspěšných účastníků. Lesy ČR mají maximální zájem na uzavírání smluv v co možná nejkratší době,“ uvedl mluvčí LČR Zbyněk Boublík, který tvrdí, že další postup ve veřejné zakázce bude zajištěn plně v souladu se zákonem.

„Obávám se, že jsme svědky zákulisního pletichaření, jehož cílem je dominantnímu vítězi tendrů poskytnout co nejvíce času k jednáním o přepouštění části zakázek dalším v pořadí,“ uvedl Valný, který LČR dlouhodobě kritizuje.

Valný se odvolává na článek deníku E15, podle něhož se vítěz tendru Less & Forest snažil přes konkurenční firmu zpochybnit část tendru. Podle deníku ve snaze nepřijít o složené jistiny ve výši dvou procent z předpokládané ceny zakázky na každé ze smluvních územních jednotek. Podle expertů jde o desítky milionů korun.

Transparency: Řešením je nový tendr bez původního vítěze

Podle Stanislava Beránka z protikorupční organizace Transparency International (TIC) by komplikace nevznikaly, pokud by se LČR držely dřívějších doporučení TIC a v případě, že vítěz tendru na daném území odmítne smlouvu podepsat, vypsaly nové výběrové řízení, tentokrát bez účasti původního vítěze.

Tento mechanismus měl zabránit přepouštění zakázek mezi jednotlivými firmami, o němž se v kuloárech dlouhodobě mluví. „Měnění pravidel může vést jedině k chaosu a k tomu, že se tendr rozpadne,“ podotkl Beránek.

Podle Valného selhal management Lesů ČR, který nesplnil zadání ministerstva zemědělství (MZe) a nestihl do konce roku podepsat smlouvy na všech územích. „Ředitel Sýkora by měl být tedy dle vlastního závazku MZe neprodleně odvolán,“ uvedl. „Doufejme, že k výměně na postu ministra zemědělství nedošlo proto, aby se tomu zamezilo,“ dodal.

Lesnickým firmám prý zpoždění způsobuje velké škody

Tendr podnik vyhlásil letos v dubnu a předpokládal, že smlouvy budou uzavírány během listopadu a prosince. Tendr však pozastavilo říjnové rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). LČR se proti tomu odvolaly. Antimonopolní úřad správní řízení zastavil a předběžné opatření, které bránilo uzavírat smlouvy, zrušil.

Lesy ČR podle Boublíka ihned po zrušení předběžného opatření zahájily kroky pro uzavírání smluv. Na částech, které nebyly napadeny námitkami nebo uplynuly lhůty, byly smlouvy uzavřeny nebo budou uzavírány začátkem ledna 2012, pokud vítěz poskytne řádně a včas potřebnou součinnost k uzavření smlouvy. Z oficiálního přehledu podaných nabídek vyplývá, že společnost Less & Forest dala v tendru nejlepší cenovou nabídku na lesní práce na 88 jednotkách, což znamená vítězství na 75 procentech z nich.

Zpoždění už dříve kritizovaly lesnické firmy, které tvrdí, že jim působí velké škody. „Lesnické společnosti by měly ve spolupráci s LČR a ministerstvem zemědělství hledat kompenzaci těchto ztrát, které nezavinily a nemohly předvídat. Tyto náklady nemohly být zakalkulovány do nabídek,“ řekl deníku E15 majitel holdingu Less Jan Mičánek, který odhadl škody i vzhledem k postavení firmy v tendru na stamilionové.