Plán nevyšel, Kostelecké uzeniny zůstaly i loni ve ztrátě

Výroba Kosteleckých uzenin

Výroba Kosteleckých uzenin Zdroj: Euro Martin Pinkas

Plán Kosteleckých uzenin pod novým šéfem Janem Hanušem po třech letech až stamilionových ztrát dosáhnout již v loňském roce zisku se nakonec nenaplnil. Firma ale ztrátu snížila, a to na 77 milionů z předloňských 102 milionů korun. Letos už ale plánuje zisk ve výši 25 milionů korun.

„Loni jsme se po prudkém růstu suroviny rozhodli provést zásadní restrukturalizaci firmy, což se ukázalo jako nezbytný krok i z dlouhodobého pohledu,“ řekl E15.cz Hanuš, který nastoupil do čela ztrátové firmy před dvěma lety. Firma tak zejména v energeticky náročném provozu výrazně zredukovala počet vyráběných položek o zhruba tři sta, tedy třetinu sortimentu. Zrevidovala také svůj byznys model i náklady na něj. To s sebou neslo náklady této transformace, které loňský výsledek zhoršily.

„K tomu přičtěme skutečně enormní růst suroviny, který se nepodařilo myslím nikomu promítnout do realizačních cen a výsledkem rovnice je ztráta 77 milionů. Nicméně ve čtvrtém kvartálu jsme již byli v provozním zisku a letos již od začátku roku generujeme stabilně měsíční zisk v řádech milionů,“ poznamenal Hanuš.

Letos se zatím daří

Plán na letošní zisk tak zatím vychází. To je podle šéfa firmy výsledkem nejen ozdravení portfolia výrobce s prvorepublikovou tradicí, ale i vyšší produktivity u hlavních výrobních činností i třeba marketingových aktivit. „Po mnoha letech hospodaření Kostelce v červených číslech se v necelé polovině roku zdá, že bychom jej letos mohli splnit, respektive i překonat,“ míní.

Tržby jednoho z největších masokombinátů v Česku loni stouply na 5,4 miliardy korun. Na růstu se ale projevilo zejména sloučení obchodu s fúzovanou společností Zedníček. Celkově Kostelecké uzeniny původně plánovaly vyšší tržby, to se ale kvůli redukci portfolia nenaplnilo. „Navíc jsme ukončili obchodování tam, kde zákazníci nebyli ochotni přistoupit na zdražení, které bylo v loňském roce způsobeno dramatickým růstem ceny prasat v polovině roku.

Ačkoli tedy tržby skončily za očekáváním, došlo těmito kroky k významnému ozdravení portfolia, které se nám zúročuje od čtvrtého kvartálu loňského roku a samozřejmě naplno od ledna roku letošního, kdy jsme permanentně v zisku a nad plánem,“ dodal.

Jan Hanuš: Masný byznys bojuje o přežití. Ustojí to jen velcí