Stát kvůli mléčné krizi zvýší chovatelům dojnic dotace. O více než miliardu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Stát vyslyšel nářky zemědělců a v době mléčné krize a propadu cen mléčných výrobků po celé Evropě přidá chovatelům dojnic více než miliardu korun. Avšak nikoli růstem intervenčních cen mléka, jak si farmáři přáli, ale zvýšením dotací pro chovatele dojnic. Ty vzrostou z loňských 930 milionů korun více než dvojnásobně na letošní 2,24 miliardy.

„Chceme tak posílit oblasti, které v poslední době čelí nízkým výkupním cenám. Chov dojného skotu patří k prioritám, proto předpokládáme, že je podobně vysokou částkou podpoříme i v příštích letech,“ řekl deníku E15 ministr zemědělství Marian Jurečka.

Dosavadní podpora dojnic, která plyne z evropských fondů, vzroste o 430 milionů korun na 1,36 miliardy. Kromě toho ministerstvo spustí i dva nové dotační programy. První je na vylepšování životních podmínek dojnic a ministerstvo v něm rozdělí 420 milionů korun. Druhý disponuje 456 miliony a je určen na podporu produkce krmiv.

krávykrávy | E15

Agrární komora je spokojená. „Chystané podpory mají smysl jak pro udržení kvalitních chovů, tak pro jejich další rozvoj,“ uvedl člen vedení Agrární komory Jiří Felčárek. Podpora bílkovinných krmiv podle něho umožní nahradit dovozovou sóju domácí produkcí. „Západní státy, jako třeba Německo, Nizozemsko a Dánsko, tak poslední roky cíleně činily, rovněž za využití evropských i národních zdrojů,“ dodal.

Producenti surového mléka v posledních měsících bojují s prudkým poklesem výkupních cen mléka. Například v dubnu se surové mléko vykupovalo podle Českého statistického úřadu po 8,15 koruny za litr, což je v meziročním srovnání pokles o 16 procent. Například v pobaltských zemích však propad dělal téměř třetinu. Důvodem podle expertů není ovšem dubnové zrušení dlouholetých kvót na výrobu mléka, nýbrž loňská nadprodukce a zejména zákaz dovozu mléčných a dalších výrobků do Ruska.

Marian Jurečka: Bez dotací by zemědělství zůstalo ve ztrátě