Stát podpoří historické vinice miliony korun

vinice, Grebovka

vinice, Grebovka Zdroj: ctk

Pěstování vína má na území dnešního Česka tisíciletou tradici. Vinohrady se staletou historií patří mezi takzvané preferované vinice a ministerstvo zemědělství jim od roku 2010 přispělo na dotacích částkou přes 12 milionů korun. Další podpora je čeká. Vláda minulý týden schválila program podpor ve vinohradnictví a vinařství na léta 2014 až 2018, který umožní z fondů Evropské komise poslat vinařům až 25,8 milionu eur, tedy asi 700 milionů korun.

Stát hodlá prostřednictvím programu zachovat zaměstnanost v oboru, posílit pozici českého vína na zahraničním trhu i podpořit mladé vinaře do 40 let. Jedním z důvodů je ale právě i podpora historických vinic. V Praze se to týká Svatováclavské vinice, vinice svaté Kláry a Salabky v Troji, Grébovky na Vinohradech, Baby v Dejvicích, Máchalky pod Prosekem a Modřanské a Svatojánské vinice. Mimo Prahu pak vinic na Karlštejně, v Kutné hoře a Sedleci a v brněnských částech Bystrc, Chrlice, Medlánky, Obřany-Maloměřice, Tuřany a Vinohrady.

„Bezprostřední zánik těmto vinicím nehrozí. Nacházejí se ale na lukrativních pozemcích, kde by bylo možné postavit luxusní domy nebo jiné komerční objekty. Právě proto je dotace zaměřená i na tyto preferenční lokality, aby bylo možné na nich vinohradnictví nadále zachovat,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

vinicevinice|E15

Pozornosti developerů tak například neunikly Vinné sklepy Kutná Hora provozující vinice v historickém městě a jejím blízkém okolí včetně Sedlece. „S jejich zájmem jsme se samozřejmě setkali, a to dost velkým, protože pozemky, na kterých jsme vinice vysadili, jsou ve velice dobrých lokalitách. Jižní svahy nad městem, kdo by nestavěl…,“ řekl deníku E15 ředitel a jednatel společnosti Lukáš Rudolfský.

Podobný program jako ten schválený minulý týden vládou proto považuje za velice dobrý. Samotná firma uspěla před třemi lety se žádostmi o podporu celkem 11,2 milionu korun, tedy většinu ze státem poskytnuté podpory od roku 2010. „Díky tomu jsme na Kutnohorsku obnovili zhruba 49 hektarů historických viničních tratí. Jeden hektar vinice, než dojde do plodnosti, stojí zhruba 750 tisíc korun, takže pomoc byla velice vítaná,“ dodal Rudolfský.

Svatováclavská vinice na Pražském hradě

Vinici založil pod Pražským hradem podle legendy svatý Václav na počátku 10. století, a je tak jednou z nejstarších v Čechách. Ve středověku se ale nejmenovala Svatováclavská, nesla název Opyš. Ve třicátých letech 19. století zde v klasicistním stylu vznikla Richterova vila a vinice byla postupně obměněna na anglický park. Výsadba révy byla obnovena teprve v roce 2008, kdy vinici požehnal tehdejší kardinál Miloslav Vlk. První sklizně se dočkala o dva roky později. Zároveň byl celý areál poprvé v historii zpřístupněn veřejnosti.
rozloha: 0,7 hektaru odrůdy: Ryzlink rýnský a Rulandské modré (pramen Svatováclavská vinice Pražský hrad)

vinice Pražský hradvinice Pražský hrad|Anna Vackova

Máchalka, Vysočany

První zmínky o vinicích na území Vysočan spadají do 12. století. Během staletí střídala vinice majitele i jména, nynější pochází po posledním majiteli v minulém století Josefu Máchalovi. Po jeho úmrtí byla vinice nahrazena meruňkovým sadem, který po zestárnutí již nebyl obnoven. Vinici vlastními silami znovu vybudovali členové Vinařského družstva sv. Václava v letech 1996 až 2000.
rozloha: 1,9 hektaru odrůd: osm (pramen Vinařské družstvo sv. Václava)

vinice Machálkavinice Machálka|Anna Vackova

Vinice na Grébovce, Vinohrady

Vinice se zde nacházely zřejmě již ve 13. století. Jméno získala po Mořici Gröbovi, který ve druhé polovině 19. století nechal vybudovat letní sídlo a park, do něhož patřila i vinice. Dědicové areál na začátku 20. století prodali městské části. Vinice byla poškozena na konci druhé světové války, desítky let nebyla omlazována a hrozilo, že zanikne. V roce 1992 začala vinici i celý areál městská část Praha 2 obnovovat, víno z místních hroznů se opět vyrábí od roku 1997.
rozloha: 1,6 hektaru odrůd: osm včetně Rulandského modrého a šedého, Ryzlinku rýnského a Müller Thurgau (pramen Sklep Grébovka)

vinice Grébovkavinice Grébovka|Anna Vackova

Vinice sv. Kláry, Troja

Jedna z největších pražských vinic. Existovala zřejmě již za vlády Václava II. na přelomu 13. a 14. století. Původně byla spojena z Trojským zámkem, postaveným ke konci 17. století.
V roce 1925 byla ale proměněna na zahradu a obnovena až v letech 1950 až 1953, nynější podobu získala o dvě desítky let později. Od roku 1995 spadá pod správu pražské botanické zahrady, která pracuje na jejím obnovení. Víno se tu začalo znovu vyrábět před 11 lety.
rozloha: 3,5 hektaru odrůd: devět včetně Ryzlinku rýnského, Müller Thurgau, Sauvignonu, Muškátu moravského (pramen Botanická zahrada Praha)

vinice Trojavinice Troja|Anna Vackova