Studie: Odlesňování tropů ovlivní zemědělce v Evropě i USA

Těžba dřeva na Sumatře

Těžba dřeva na Sumatře Zdroj: Ministerstvo zahranici a obchodu Australie

Rozsáhlé odlesňování tropů může způsobit rozsáhlé změny v teplotách a množství či četnosti dešťů na tisíce kilometrů vzdálených místech. Může tak ovlivnit i úrodu v Evropě nebo Spojených státech, tvrdí studie publikované v magazínu Nature Climate Change.

Vymýcení tropických lesů by nezměnilo celkové množství srážek, vyvolá ale výrazný posun oblastí, kde srážky spadnou a ovlivní i četnost i intenzitu dešťů, uvádí studie. Pokud odlesnění překročí určitou mez, některé vlhké oblasti vyschnou, zatímco dosud suché regiony mohou počítat s větším množstvím srážek.

Podle extrémního scénáře vyvolá odlesnění v centrální Africe úbytek srážek na Ukrajině a ve Francii či Španělsku. Vetší sucho by v tomto případě postihlo i některé oblasti USA a Mexický záliv. Do Číny či na Arabský poloostrov by naopak přineslo více dešťů.

Počasí v Evropě by ovlivnil i úbytek amazonských lesů. Ten by vyvolal vlhčí klima ve Skandinávii či v některých částech Ruska na úrok USA, Mexika a Kanady. Odlesnění v Jihovýchodní Asii by významně ovlivnilo počasí v Indii, přineslo více dešťů do západního Středozemí či Mongolska a sušší počasí v Turecku.

Vlhko v Británii, sucho ve Francii

„Odlesňování v tropech může klimatu a farmářům uškodit hned dvakrát,“ uvedla spoluautorka studie Deborah Lawrence z Univerzity ve Virginii. „Většina lidí ví, že klimatické změny jsou nebezpečným globálním problémem, a že je způsobuje vypouštění uhlíku do atmosféry. Ukazuje se ale, že odlesňování mění proudění vzduchu a vlhkosti a vyvolává změny od kolísání srážkových schémat až po růst teplot, které jsou stejně nebezpečné a dochází k nim už nyní,“ dodala.

Tropické deštné lesy na světěTropické deštné lesy na světě | Wikimedia CommonsTropické deštné lesy na světě

Změny se mohou projevit i v oblastech velmi vzdálených od tropů. „Velkou Británii a Havaj může postihnout nárůst srážek, zatímco americký středozápad a jižní Francii jejich úbytek,“ popsala konkrétní dopady autorka.

Odlesňování se projeví i přímo na místě. Zničení 40 procent amazonského pralesa by vedlo k výraznému vysušení celé oblasti. Změny se přitom projevují už nyní. „Meteorologické stanice v Brazílii ukazují, že sezóna dešťů se v odlesněných oblastech za posledních 30 let opozdila v průměru o 11 dní, zatímco v zalesněných oblastech se nezměnila,“ uvádí studie.

Nejisté dopopady

Autorky studie přiznávají, že jejich předpověď může být vzhledem k velkému dopadu lokálních vlivů nepřesná. Například odlesnění na pobřeží má zřejmě podle některých výzkumů mnohem větší vliv, než vykácení vnitrozemského lesa vzdáleného jen několik desítek kilometrů.

I tak je ale podle studie jisté, že srážkové změny mají na zemědělce větší dopady než růst teplot. „Zatímco farmáři se nakonec přizpůsobí posunu sezóny, je pro ně obtížné - či přímo nemožné – přizpůsobit se rozsáhlejším povodním či vyprahlé půdě,“ dodala Lawrence.