Veterináři nepustili do Česka přes dva miliony vajec z nevhodných klecí

Slepice, vejce

Slepice, vejce Zdroj: CTK

Státní veterinární správa během ledna nevpustila do země zásilky s 2,2 milionu vejcí, které pocházely z chovu slepic v neobohacených klecích. Ten je od Nového roku v unii zakázán, mnohé země EU to však nedodržely.

Unie zatím žádný postih pro tyto chovatele nezavedla, a to i přesto, že směrnici nařizující zavedení chovu pouze v obohacených klecích Evropská komise vydala již v roce 1999.

Tuzemským chovatelům, kteří do rekonstrukcí chovů i za pomoci Programu rozvoje venkova investovali 2,8 miliardy korun, se tento stav nelíbí, neboť náklady na výrobu vejcí z chovů v neobohacených klecích jsou nižší než v těch komfortnějších. Požadují zákaz dovozu těchto vejcí v celé EU a podle drůbežářů i Agrární komory by měl také stát spustit informační kampaň. V ní by českým spotřebitelům vysvětlil, proč je třeba dovoz vejcí z neobohacených klecí zakázat a proč je výrobní a tím i prodejní cena vejcí z obohacených klecí vyšší.

Počet zásilek s vejci z neobohacených, které se do ČR nedostaly, tvoří podle údajů veterinární správy asi pětinu z 12 milionů vejcí dovezených v lednu do ČR. Podle dřívějších informací tyto dovozy nevhodných vejcí pocházejí nejčastěji z Polska či Maďarska. „Je vidět, že jsou zásilky, které podmínky splňují, i z Polska či Německa, Slovenska. S kontrolami počítáme i nadále,“ řekl Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy. Polsko má v neobohacených klecích podle Českomoravské drůbežářské unie čtyři miliony nosnic, tedy stejně, jako činí celková kapacita tuzemského chovu.

Podle odhadu drůbežářské unie činí výše nákladů na rekonstrukcí tuzemských chovů asi 2,8 miliardy korun, což je téměř o polovinu více, než činily dřívější odhady. Podle předsedkyně unie Dagmar Tůmové je vyšší cena způsobena tím, že nebylo dříve možné přesně odhadnout, co vše bude při rekonstrukci nutné udělat, zejména v oblasti nákladnějších stavebních úprav.

Z Programu rozvoje venkova by měli drůbežáři získat podporu asi 900 milionů korun. Náklady na úpravu místa pro jednu nosnici tak v Česku činí asi 700 korun. Tyto náklady podle Tůmové musí drůbežáři promítnout do ceny odběratelům. „Všichni souhlasili a podporovali ochránce zvířat bojující za lepší podmínky nosnic. Jestliže jsou ale vyšší náklady, tak i to vejce musí být dražší,“ podotkla. Adekvátní navýšení ceny by podle ní mělo činit 15 až 20 procent.

V klasických dosud používaných klecích měly nosnice prostor 550 centimetrů čtverečních. Obohacené klece mají prostor o 200 centimetrů čtverečních větší a musí mít hřad, snáškové hnízdo či místo na hrabání. Dalším povoleným pro slepice komfortnějším způsobem chovu jsou voliéry či podestýlky s výběhem. V Česku nyní tvoří chov v obohacených klecích asi čtyři pětiny veškerého chovu. Dalších 14 procent nosnic je chováno v podestýlkách a voliérách, dvě procenta v podestýlkách s výběhem a čtyři procenta v ekologických chovech.