Vláda odsouhlasila až pětimilionovou pokutu za prodej vadného hnojiva

Rumuni žádali nadbytečné testy na české hnojivo

Rumuni žádali nadbytečné testy na české hnojivo Zdroj: profit

Za prodej hnojiva, které ohrožuje úrodnost půdy, zdraví a životní prostředí, bude možné uložit pokutu až pět milionů korun. Novelu zákona o hnojivech, která tuto sankci zavádí, dnes schválila vláda. Informovalo o tom ministerstvo zemědělství, které materiál na jednání vlády předložilo. Norma, která navíc upravuje registraci hnojiv či leteckou aplikaci kapalných hnojiv, by mohla začít platit od září příštího roku, uvádí důvodová zpráva.

Ministerstvo zemědělství se snažilo přesněji definovat prohřešky, za které se uloží sankce. V současnosti se tyto situace řešily zrušením registrace hnojiva, ale výrobci si ho poté nechali znovu zaregistrovat.

„Pro některé subjekty je finančně výhodné projít i několikrát procesem registrace, kde správní poplatky za žádost se pohybují v řádech tisíců korun, když zisk za jejich závadné výrobky (například při kompostování kalů) se pohybuje v řádu statisíců,“ uvádí zpráva. Po zpřesnění zákona by mohli nově dostat zmíněnou až pětimilionovou pokutu.

Hnojiva, která jsou registrovaná v rámci Evropské unie, se budou muset před uvedením na český trh předběžně registrovat i v systémech České republiky. V současnosti se podle zprávy totiž často stává, že inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) naleznou hnojivo, které Evropská unie uznala, až v obchodech. A považují jej za neregistrované hnojivo. Navíc má na svém obalu nedostatečně označené složení, takže stát nutí výrobce k přetisknutí obalu.

Hrozba žalobou

EU po České republice také žádá, aby se nepřekrývaly kategorie pomocných látek s definicí přípravků na ochranu rostlin. Pokud by tuto změnu Česko nepřevedlo do své legislativy, mohla by se dočkat žaloby před Evropským soudním dvorem. Firmy, které mají registrované pomocné látky v přípravcích na ochranu rostlin, by je pak případně nemohly prodávat. V současnosti je těchto společností sedm.

„Pokud by nemohly tyto firmy uvádět výrobky do oběhu s ohledem na právní úpravu hnojiv, odhaduje se celkový propad tržeb ve výši 120 až 150 milionů korun,“ uvádí ministerstvo v materiálu. Pokud uvedená novela projde hlasováním zákonodárců, budou si firmy muset nechat povolit své výrobky a přelepit je novým správným značením, což bude stát podle ministerského odhadu okolo půl milionu korun na jeden typ výrobku.

Podle zprávy se také často přimíchávaly přípravky na ochranu rostlin do hnojiva, které se pak letecky aplikovalo. Přitom při letecké aplikaci musí povolovat tyto přípravky dozorové orgány. Zemědělci poté tvrdili, že nic do hnojiva nepřimíchali. Po schválení normy budou muset zemědělští podnikatelé informovat stát 14 dní před leteckým hnojením.