Zemědělci chtějí zvýšení platů, sektoru se loni dařilo

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Agrární odbory požadují, aby mzdové tarify v oboru v příštím roce rostly v průměru o 4,5 procenta. Zaměstnavatelé sdružení v Zemědělském svazu ČR navrhují zvýšení o dvě až 2,5 procenta. Uvedli to předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek a předseda svazu Martin Pýcha. Kolektivní vyjednávání mezi zemědělskými zaměstnavateli a odboráři začne v pondělí. V letošním roce minimální mzdové tarify vzrostly o 2,7 procenta.

Podle zprávy o stavu zemědělství činila v loňském roce průměrná mzda v zemědělství, včetně lesnictví a rybářství, 21 117 korun. Českému zemědělství se loni dařilo. Zemědělci vydělali meziročně skoro o 40 procent více, zisk se zvýšil na 23,2 miliardy korun. Výsledek byl nejlepší od roku 1998, odkdy je v Česku statisticky sledován. Na rekordním zisku se podílela hlavně mimořádně dobrá úroda, příznivý vývoj výkupních cen u živočišných komodit a nárůst dotací.

„Situace v letošním roce bude horší,“ řekl Pýcha, podle kterého je problematické i zvýšení minimální mzdy, které odsouhlasila vláda. Od příštího ledna stoupne o 700 korun na 9900 korun, tedy o 7,6 procenta. Stoupne také minimální mzda pro zdravotně postižené o 1300 korun na 9300 korun.

Propuštění nekvalifikovaných

Podle Pýchy je možné, že se některé podniky rozhodnou propustit nekvalifikované pracovníky, kteří například zastávají funkci vrátných. Podle něj firmy v současnosti vyznávají i sociální aspekt a na těchto pozicích zaměstnávají dlouholeté pracovníky, kteří jsou již v důchodovém věku. „V okamžiku, kdy se minimální mzda zvyšuje, tak se někde může stát, že je podniky propustí,“ řekl předseda.

V pondělí začne vyjednávání, obě strany doufají, že se na řešení dohodnou do konce roku. V zemědělství podle statistik bylo loni zaměstnáno 102 100 lidí. Průměrná mzda v něm loni vzrostla o 2,9 procenta, což bylo o 0,05 procentního bodu méně než v celém hospodářství.