Potvrzeno: silně zadlužené Řecko se vrátilo do recese

Demonstranti v řeckých Aténách

Demonstranti v řeckých Aténách Zdroj: ctk/AP

Řecká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta. Silně zadlužená země se tak vrátila do hospodářské recese. Vyplývá to ze zpřesněných údajů tamního statistického úřadu, které potvrdily dřívější rychlý odhad.

Recese se obvykle definuje jako minimálně dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. V posledním čtvrtletí loňského roku se hrubý domácí produkt Řecka snížil o 0,4 procenta po růstu o 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

Řecká ekonomika se začátkem loňského roku po šesti letech vymanila z recese. Hospodářské oživení ale podkopaly nové politické otřesy, předčasné volby a protahovaná jednání nové vlády s mezinárodními věřiteli.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu korun).

Řecký HDP

Výměnou za úvěrovou pomoc musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, výrazně zvýšilo nezaměstnanost a znamenalo pro řadu Řeků sociální krizi. Nová řecká vláda záchranný program ostře kritizuje a premiér Alexis Tsipras před volbami sliboval zmírnění jeho podmínek.

Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Řecku se zatím nepodařilo dohodnout se s věřiteli na podobě reforem, ačkoli peníze nutně potřebuje k odvrácení hrozby platební neschopnosti.